Skip to content

Tutustu Docrates Syöpäsairaalan henkilöstöön, esittelyssä farmaseutit Tiina ja Hanna

16.1.2018 Kategoriat: Artikkelit
Uratarina
Farmaseutit Hanna ja Tiina hoitavat Docrates Syöpäsairaalan lääkehuoltoa. Käytännössä heidän vastuullaan on potilaan näkökulmasta oikean lääkkeen toimittaminen oikeaan aikaan ja oikealla annoksella. Jotta tämä olisi mahdollista, tehdään taustalla jatkuvasti paljon tarkkuutta ja järjestelyä vaativaa työtä potilaan parhaan mahdollisen lääkehoidon puolesta.

Sairaalafarmaseutti varmistaa potilaiden yksilöllisen lääkehoidon toteutumisen

– Meidän työ on tosi vaihtelevaa ja monipuolista. Iso osa työtä on lääkkeiden tilaaminen ja solunsalpaajien käyttökuntoon saattaminen. Lääkkeitä tilataan tukkuliikkeistä sekä avoapteekista.  Lisäksi päivittäisiin askareisiin kuuluu olosuhdeseuranta, mikä tarkoittaa kaikkien lääkkeiden säilytyslämpötilojen sekä puhdastilan lämpötilan, kosteuden ja paineiden seurantaa. Olosuhdeseurannassa meillä on apuna reaaliaikainen järjestelmä, ja teemme lisäksi yhteistyötä samassa rakennuksessa toimivan radiolääkevalmistaja Curiumin (ent. MAP Medical) kanssa, Tiina kertoo.

– Solunsalpaaja-annosten käyttökuntoon saattaminen potilaalle, eli tuttavallisemmin laimentaminen, vie ison osan päivästä, Docrateen lääkekeskusta vuonna 2009 perustamassa ollut Hanna muistuttaa.

– Totta. Ja vaikka käytännössä teemme kaiken itse alusta asti, teemme myös jatkuvasti läheistä yhteistyötä sairaanhoitajien ja lääkärien kanssa, Tiina lisää.

Docrateella uudet lääkkeet otetaan käyttöön nopeasti

Tiina ja Hanna ovat tärkeä aisapari Docrateen lääkehoidoissa, sillä he mahdollistavat käytännössä uusien lääkehoitojen käyttöönoton.

– Kun lääkäri on todennut, että potilas tarvitsee hoitoonsa jonkun tietyn lääkkeen, olemme mukana lääkkeen hankinnassa. Jos lääke ei ole vielä virallisesti markkinoilla, meidän tehtävänä on hankkia sen käyttöön erityislupa, Tiina ja Hanna kertovat.

– Tämän työn huippuhetkiä on nähdä potilaiden hyötyvän siitä, kun onnistumme saamaan sairaalaamme uusia ja tehokkaita lääkkeitä, jolla ei vielä ole myyntilupaa Suomessa tai Euroopassa. Vielä parempi, jos saamme lääkkeen mukaan johonkin lääkefirman ohjelmaan, jolloin se on potilaalle maksuton. Tällöin on kuitenkin erityisen tärkeää, että tutkimuksen virallisia säännöksiä eli protokollia noudatetaan.

Uusimmilla lääkkeillä on useita käyttökohteita

– Uusimpana ylpeyden aiheenamme olemme tuoneet Docrateelle immuno-onkologisen lääkkeen pembrolitsumabin. Lääkkeellä ei ollut vielä myyntilupaa kun otimme sen käyttöön, mutta onnistuimme aloittamaan hoidon erityisluvallisella valmisteella. Tälle kyseiselle lääkehoidolle on useampia käyttöaiheita, kuten melanooma, keuhkosyöpä ja munuaissyöpä, Tiina kertoo.

– Lisäksi olemme päässeet käsittelemään virusta, mikä on asia, jota ihan joka farmaseutti ei pääse tekemään, Hanna iloitsee. – Otimme esimerkiksi Docrateella käyttöön ensimmäisen kaupallisen heikennettyyn herpesvirukseen perustuvan virusvalmisteen talimogeenilaherparepveekin, jota käytetään melanooman hoidossa.

Lääkkeiden käsittelyssä keskittyminen ja vastuullisuus ovat kaiken A ja O

 width=

Tiinan ja Hannan mukaan farmaseutin työ vaatii tarkkuutta ja rauhallisuutta. Omaa työtä pitää aina varmistella ja tarkastella, ja toisaalta pitää osata myös epäillä itseään.

– Laskemme annokset aina vähintään kaksi kertaa ennen lääkkeen laimentamista, ja sitä ennen on hoitavan lääkärin määräämä annos varmistettu myös yhdessä sairaanhoitajan kanssa.

– Mikään päivä ei ole samanlainen, ja aina tulee yllätyksiä, kuten yllättäviä erityislupahakemuksia ja lääkkeiden yhteisvaikutusten tarkastusta. Ja jos vastaanotolta tulee potilas, jolle halutaan joku lääke heti, pitää asiaa ryhtyä järjestämään välittömästi.

– Vauhdikkuus ja nopea tahti yhdessä tarkkuutta ja täsmällisyyttä vaativien tehtävien kanssa luo haasteita. Mutta niin kiire ei ikinä saa olla ettei pysty tarkastamaan tekemisiään. Silloin pitää pystyä priorisoimaan asioita, ja joskus asiat jää toisiin päiviin, naiset toteavat.

Vapaa-ajalla vauhdikasta ja tarkkuutta vaativaa työtä ovat tasapainottamassa harrastukset, joissa rennompi ote ja uuden kokeileminen on sallittua. Tiinalle nämä ovat ruoanlaitto, yhdistystoiminta, työmatkapyöräily ja avantouinti. Hanna sen sijaan rentoutuu leipomalla, juoksulenkillä tai kuntosalilla, sekä viettämällä aikaa perheen ja lasten kanssa.

Docrates Syöpäsairaalan perustamisesta lukee lokakuussa 2017 kuluneeksi 10 vuotta. Näistä vuosista Tiina on ollut mukana kuusi ja Hanna yhdeksän.

– Nopeasti on kyllä mennyt aika, Hanna sanoo. – Hienoa nähdä miten tämä toiminta on kasvanut ja kokoajan mennyt eteenpäin. On pystytty olemaan kärjessä ja ottamaan uusia lääkkeitä käyttöön todella nopeasti, hän toteaa.

Lue uusimpia tiedotteita

Uudistunut uutiskirje nyt tilattavissa kuluttajille ja ammattilaisille

Syöpätaudit on nopeasti kehittyvä lääketieteen erikoisala. Docrates julkaisee muutamia kertoja vuodessa viimeisimmät kuulumiset ja uutiset liittyen esimerkiksi syövän hoitoon, diagnostiikkaan...

Lue lisää

Henkilöstön innostus ja omistautuneisuus näkyy – Docrates sai Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen jo 6. kertaa

Docrates Syöpäsairaalamme sai erinomaiset tulokset vuoden henkilöstötutkimuksessa ja yrityksemme on yksi Suomen innostavimmista työpaikoista. Henkilöstön kokonaistyytyväisyys nousi vuonna 2024 ennätyksellisen...

Norjalaisten potilaiden määrä kasvoi vuonna 2023

Docrates Syöpäsairaala on hoitanut yli 15 vuotta Helsingissä suomalaisia ja kansainvälisiä potilaita. Vuonna 2023 erityisesti norjalaisten potilaiden määrä kasvoi. Docrateella...

Mitä urologin vastaanotolla tapahtuu?

Urologi on miesten intiimialueen hoitoon perehtynyt erikoislääkäri. Miehet usein turhaan arastelevat urologin vastaanotolle menoa. Alansa erikoisosaajana urologi on tottunut ratkomaan...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16