Julkaistu: 19.03.2019

Koordinoiva rintasyöpähoitaja Helena: ”Potilaat tietävät, että luokseni voi tulla aina”

Kategoriat: Artikkelit
Kun potilas tulee rintasyöpädiagnoosin kanssa Docrates Syöpäsairaalan koordinoivan rintasyöpähoitaja Helenan vastaanotolle, Helena ottaa potilaasta ja tämän asioista kopin. Hän järjestelee käytännön asiat ja pitää potilaan ajan tasalla siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Helena auttaa siinä missä pystyy, sillä hänen mielestään hädän keskellä kaikesta ei tarvitse selviytyä yksin. Tämä hoitofilosofia ohjaa koko sairaalan toimintaa: Kuljemme ihmisenä ihmisen rinnalla.

Docrates Syöpäsairaalan koordinoiva rintasyöpähoitaja Helena pitää työhuoneensa ovea auki aina, kun siihen on mahdollisuus. Usein potilaat poikkeavat ohi mennessään päivittämässä kuulumisensa ja tästä Helena on mielissään. Hän haluaa tietää, miten potilailla menee.

– Minulle on tärkeää, että potilaat ovat tyytyväisiä. Aiemmin tärkeää oli, että pääsin kirurgisena hoitajana tekemään työtä käsilläni, mutta nyt henkinen puoli on tärkeämpi. Ihanin palaute on ollut se, että olen pystynyt auttamaan ihmistä jo alkumetreillä ja että potilas on kokenut olonsa turvalliseksi, Helena sanoo.

Koordinoivana hoitajana Helena järjestelee muun muassa leikkauksiin ja hoitoihin liittyvät käytännön asiat. Hänen vastuulleen kuuluvat pääasiassa rintasyöpäpotilaat.

– Rintasyöpäpotilas tulee luokseni tyypillisesti ennen kirurgille menoa ja sen jälkeen. Suunnittelemme yhdessä leikkauspäivää sekä edeltäviä tutkimuksia, minkä jälkeen ohjelmoin itse leikkauksen. Jos tämän jälkeen potilaalle annetaan sytostaatti- tai sädehoitoja, ohjelmoin myös näiden aloituksen. Hoitojen jälkeen huolehdin siitä, että potilas tulee säännöllisin väliajoin seurantaan.

Helena kertoo, että koordinoivat hoitajat tekevät asioita hyvin kokonaisvaltaisesti.

– Hoidamme potilaiden puolesta myös esimerkiksi maksusitoumus- sekä proteesi- ja peruukkiasioita, jottei potilaiden tarvitse huolehtia niistä itse hädän keskellä. Autamme kaikissa asioissa, joissa voimme ja teemme sen mielellämme. Jos joku asia ei kuulu jollekin, niin se kuuluu koordinoivalle hoitajalle, Helena naurahtaa.

– Potilaat tietävät, että luokseni voi tulla aina.

Kaksi vuosikymmentä rintasyövän hoidon parissa

Lähestulkoon yhdeksän vuotta Syöpäsairaala Docrateella työskennellyt Helena on tehnyt pitkän uran syövän ja rintasyövän hoidon parissa. Ennen Docrateelle siirtymistään hän ehti työskennellä kymmenen vuotta HUS:n syöpätautien poliklinikalla erinäisissä tehtävissä. Tätä ennen hän työskenteli Marian sairaalan päivystyksessä perushoitajana sekä sisätautiskirurgisena sairaanhoitajana.

Portti syöpätautien poliklinikalle aukesi Helenalle tutkimushoitajan pestin myötä. Tutkimushoitajana hän oli mukana kahdessa eri rintasyöpätutkimuksessa. Tämän lisäksi hän toimi sytostaattipolilla sekä myöhemmin rintasyövän seuranta- ja oirepoliklinikoilla.

Docrateelle Helena tuli aluksi mukaan Akseli Hemmingin virustutkimukseen. Tämän jälkeen hän siirtyi lyhyeksi aikaa toimenpidehoitajaksi, minkä jälkeen hän on toiminut pääsääntöisesti rintasyövän parissa.

Docrateella Helena on viihtynyt.

– Omaan työhön pääsee vaikuttamaan ja työntekijöitä kuunnellaan. Meillä on hyvä henki. Itse olen päässyt luomaan hyvin paljon koordinoivan hoitajan työtä, Helena iloitsee.

Erityisen mielissään Helena on kuitenkin siitä, että Docrateella potilaalle on mahdollista antaa aikaa.

– Se on perusta, jolle potilastyytyväisyys rakennetaan. Docrateella ajan antaminen ja ihmisen kohtaaminen kietoutuvat jokaiseen hoitopolun vaiheeseen ja tästä potilaat ovat kiitollisia.

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 28.10.2020

Ihosyöpä yleistyy – Minkälaiset ihomuutokset vaativat reagointia, entä kenen kannattaa käydä ihotarkastuksissa?

Ihosyöpien ilmaantuvuus on noussut vuosien saatossa, ja erityisesti melanoomaa tavataan aiempaa enemmän. Ihosyöpien ennuste on yleisesti ottaen hyvä, jos syöpä...

Lue lisää
Julkaistu: 28.10.2020

Rintasyövän ennuste on hyvä, kun jäljille päästään ajoissa – Näin se onnistuu parhaiten

Mitä aiemmin ja pienempänä rintasyöpä löydetään, sitä todennäköisempää on, ettei syöpä ole ehtinyt levitä ja sitä todennäköisempää on paraneminen. Lue,...

Lue lisää
Julkaistu: 14.10.2020

Mitä hyötyä on geenitiedosta? (Rinnakkain-lehti 03/2020)

Katsomalla geeneihin voimme ennaltaehkäistä rintasyöpää, löytää syövän ajoissa, välttää turhia syöpähoitoja sekä hakea hoitoa, joka sopii juuri tietylle potilaalle.

Lue lisää
Julkaistu: 14.10.2020

Syöpä ja koronavirus – Usein kysyttyä

Uskaltaako sairaalaan lähteä? Jatkuvatko hoitoni? Kokosimme yhteen yleisimmät huolenaiheet ja vastaukset niihin.

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16