iho

Melanooma, ihosyövistä katalin

Ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen sekä syöpätautien erikoislääkäri Tuomo Alanko kertovat melanoomasta ja sen hoidosta.

”Melanooma on hyvin pitkälti auringon UV-valon aiheuttama syöpä”, kertoo Kari Saarinen, ihotautien erikoislääkäri. ”Melanoomaan sairastuu nyt se sukupolvi, jonka vanhemmat eivät koskaan saaneet auringolta suojautumisen tärkeyttä korostavaa valistusta. Nyt sairastuvat ovat siten lapsena palaneet auringossa useamman kerran. Erityisesti riskiryhmään kuuluvat vaaleat, pisamaiset ja helposti palavat ihmiset, ja ne, joilla on todella paljon luomia, tai henkilöt, joiden lähisuvussa on sairastettu melanoomaa.”

Melanooman toteaminen ja hoito

Melanooma löytyy usein silmämääräisesti ilman sen kummempia apuvälineitä. Lääkäri voi tarkentaa diagnoosia nk. dermatoskopia-tutkimuksella. Usein ihminen itse huomaa melanoomakasvaimen ilmaantumisen iholle ja hakeutuu siksi lääkärin vastaanotolle. Koepalasta saadaan lopullinen varmuus diagnoosille. Suurin osa melanoomakasvaimista löydetään alkuvaiheessa, ja kasvaimen poistaminen leikkaamalla riittää.

”Alle 1 mm paksuiset kasvaimet eivät yleensä edellytä jatkotutkimuksia leikkaushoidon lisäksi”, Kari Saarinen mainitsee.

Esimerkki melanoomakasvaimesta

Entä jos melanooma ehtii levitä?

Ensimmäisenä melanooma leviää lähimpään imusolmukkeeseen, jota kutsutaan vartijaimusolmukkeeksi. Jos melanoomakasvain on löydettäessä syvyyssuunnassa niin paksu, että on syytä epäillä leviämistä, tehdään vartijaimusolmuketutkimus. Tutkimuksessa selviää mihin imusolmukkeeseen imuneste melanooman kohdalta virtaa. Leikkauksessa kyseinen imusolmuke poistetaan ja tutkitaan.

Jos vartijaimusolmuke on puhdas, on todennäköistä, ettei syöpä ole levinnyt muuallekaan. Jos melanooma kuitenkin leviää, saattaa etäpesäkkeitä kehittyä mihin tahansa elimeen. Levinneenä melanooma onkin melko vaikeasti voitettava syöpätauti.

Miten levinnyttä melanoomaa hoidetaan ja millainen ennuste taudilla yleensä on?

Ennuste on erittäin vaihteleva. Toisinaan riittää, että etäpesäkkeet leikataan pois, toisinaan lääkehoito on tarpeen. Uudet lääkkeet ovat onneksi mullistaneet levinneen melanooman hoidon ja pidentäneet elinaikaennustetta paljon, mutta nekään eivät tehoa kaikille. Siksi niitä kehitetäänkin edelleen jatkuvasti.

”Uudet melanoomalääkkeet eli immuno-onkologiset lääkkeet ja täsmälääkkeet ovat käytännössä korvanneet sytostaatit”, kertoo Tuomo Alanko, syöpätautien erikoislääkäri. Immuno-onkologisilla hoidoilla tarkoitetaan syöpälääkkeitä, joiden tarkoituksena on vahvistaa elimistön omaa immuunireaktiota syöpää vastaan. ”Täsmälääkkeitä taas voidaan käyttää silloin kun melanoomassa on tietty geenimuutos (ns. BRAF –mutaatio), johon kohdennettu hoito tuottaa usein nopean kasvainta pienentävän hoitovaikutuksen.”

Jos epäilyttäviä luomia on paljon, miten niitä voi seurata?

”Ihminen voidaan esimerkiksi kuvata kiireestä kantapäähän”, kertoo Kari Saarinen ja jatkaa:  ”Ensin yleiskuvat, vartalo, raajat, kasvot. Epätyypillisen näköisistä luomista otetaan erikseen mikroskooppikuvat (dermatoskooppi). Vuosittain sitten seurataan tuleeko luomia lisää. Seurannassa verrataan uusia kuvia vanhoihin ja tutkitaan onko kuvatuissa luomissa tapahtunut mikroskooppisia muutoksia. Jos seurannassa löytyy melanooma, on se yleensä hyvin alkuvaiheessa ja ohut, ja ennuste erinomainen”.

Lisätietoa aiheesta: Luomien tarkastus ja poistot

Docrates Syöpäsairaala tekee yhteistyötä Ihosairaalan kanssa.