Skip to content

Jari Viinikainen

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Hoidan Docrateella rintasyöpä- ja ihosyöpäpotilaita. Teen myös esteettistä plastiikkakirurgiaa ja pienkirurgisia toimenpiteitä, kuten luomien ja pattien poistoja.

Minulla on yli 10 vuoden kokemus onkoplastisesta rintasyöpäkirurgiasta. Huolellisesti suunniteltu ja toteutettu rintasyöpäleikkaus merkitsee potilaalle turvallisuutta ja nopeaa paranemista. Kiinnitän huomiota myös esteettiseen lopputulokseen.

Potilaskohtaamisissa minulle on erityisen tärkeää herkkä vuorovaikutus. Haluan luoda luottamuksellisen potilassuhteen, jossa potilas tietää olevansa turvallisissa käsissä. Arvioin potilaan tilanteen aina monelta eri kantilta: lääketieteellisesti, syöpäkirurgisesti ja humaanisti. Lopullisen hoitopäätöksen teen aina potilaan kanssa yhdessä. Toimenpiteet ja leikkaukset toteutetaan Lääkärikeskus Aavassa.

Varaa aika vastaanotolleni ajanvarauksestamme  p. 010 773 2000.

Kielitaito

Suomi, englanti

Koulutus

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri, Helsingin Yliopisto 2011
LL, Turun Yliopisto, 2003

Työhistoria

  • Docrates Syöpäsairaala, plastiikkakirurgian erikoislääkäri 2014–
  • Sairaala Siluetti, plastiikkakirurgi 2013–2014
  • HUS rintarauhaskirurgian yksikkö, vs. erikoislääkäri 2012–2013
  • HUS Jorvin sairaala, vs. erikoislääkäri 2011–2012
  • HUS Töölön sairaala, erikoistuva lääkäri 2007–2011
  • Satakunnan keskussairaala, kirurgian erikoistuva lääkäri 2004–2007

Biografia

Jari Viinikainen on tinkimättömän tarkka ja teknisesti taitava plastiikka- ja rintasyöpäkirurgi. Lääketieteen ja kirurgian pariin Jaria ohjasi kiinnostus ihmiskehon toimintaan sekä hopeaseppä- isältä perityt kädentaidot. Viinikainen mieltää kirurgin työn käsityöammatiksi, jossa hyvä lopputulos on tekijälleen kunnia-asia. Huolellisesti suunniteltu ja toteutettu rintasyöpäleikkaus merkitsee potilaalle turvallisuutta ja nopeaa paranemista. Plastiikkakirurgiset menetelmät antavat kirurgille hyvät työkalut syövän hoitoon. Kauniilla leikkausjäljellä on usein naisen itsetunnolle tärkeä merkitys. Esteettinen lopputulos on merkityksellinen myös rintasyöpäpotilaan kokonaisvaltaisen paranemisen kannalta.

Viinikainen valmistui lääkäriksi Turun yliopistosta vuonna 2003. Kirurgian erikoistumisopintojen runkojakson hän suoritti Satakunnan keskussairaalassa Porissa ja erikoistumisen Töölön sairaalassa Helsingissä. Valmistuttuaan plastiikkakirurgian erikoislääkäriksi vuonna 2011 Jari Viinikainen työskenteli Jorvin sairaalassa teho-osaston plastiikkakirurgisista potilaista vastaavana erikoislääkärinä ja syvensi osaamistaan rintarekonstruktioissa ja mikrokirurgiassa. Vuosina 2012– 2013 Viinikainen työskenteli plastiikkakirurgina HUSin rintakirurgian yksikössä onkoplastisen rintasyöpäkirurgian sekä välittömien proteesirekonstruktioiden parissa.

Keväällä 2013 Viinikaiselle tarjoutui mahdollisuus päästä työskentelemään täysipäiväisesti esteettisen kirurgian pariin Sairaala Siluettiin ja kehittämään tämän plastiikkakirurgiaan oleellisesti kuuluvan osa-alueen taitoja. Uutta oppiessa syntyi ajatus yhdistää esteettinen osaaminen rintasyöpäkirurgiaan. Ja eikä aikaakaan, kun Viinikainen perusti Siluettiin rintasyövän leikkaushoitoyksikön. Tämä Docrates Syöpäsairaalan ja Sairaala Siluetin välinen yhteistyö julkistettiin kesällä 2013. Nykyään Viinikainen työskentelee päätoimisesti rintasyövän parissa Docrates Syöpäsairaalassa ja leikkaa potilaat Lääkärikeskus Aava Kampissa.

Docrateella lääkärit ja hoitajat työskentelevät läheisessä yhteistyössä ja hoitotiimi pysyy samana koko hoitopolun ajan. Tämä takaa sujuvan, nopean, turvallisen ja tehokkaan hoidon ja potilaan yksilöllisten tarpeiden huomioon ottamisen. Docrateen hoitohenkilökunnan vahva osaaminen, tiimityöskentely ja mahdollisuus konsultoida alan huippuja ovat Viinikaisen mielestä yksityissektorilla poikkeuksellista. Sitä on hänen mielestään myös syvälle Docrateen kulttuuriin punottu potilaasta huolehtiminen.

Viinikaisen mielestä herkkä vuorovaikutus vastaanotolla on hyvin tärkeää. Leikkaus on aina iso asia ja se vaatii molemminpuolista luottamusta. Viinikainen arvioi potilaan tilannetta monelta kantilta: lääketieteellisesti, syöpäkirurgisesti ja humaanisti. Leikkaushoidossa on tavallisesti useampia vaihtoehtoja joilla kullakin on omat hyvät ja huonot puolensa. Potilaan ”lukemiseen” pitää hänen mielestään käyttää aikaa, jotta kirurgi osaa suosittaa potilaalle parasta hoitoa. Lopullinen hoitopäätös tehdään kuitenkin aina yhdessä. Viinikaisen mielestä olemme jo ajaneet ohi ajasta jolloin kirurgi hoiti vain syöpää – nyt hoidetaan ihmistä kokonaisuutena.

Rintasyöpäleikkaus ei kuitenkaan ole mikään yhden miehen show, vaan siinä tarvitaan usean eri ammattilaisen panosta. Sujuva rintasyöpäleikkaus vaatii järjestelmällisyyttä, tarkkuutta ja vastuunkantoa, jonka vuoksi Viinikainen on itse koonnut leikkaustiiminsä Sairaala Aavassa. Viinikainen kertoo olevansa erittäin tyytyväinen tiimin toimintaan: hyvä motivaatio ja leppoisa työilmapiiri luovat ihanteelliset olosuhteet leikkaukselle.

Viinikainen on helposti lähestyttävä, luotettava – ja tosissaan. Kirurgia ei ole hänelle mitään harrastustoimintaa, vaan hän on innostunut työstään ja haluaa viedä asioita eteenpäin. Hän tutkii jatkuvasti omaa työtään sekä analysoi ja parantaa suoritustaan. Hän seuraa alaansa ja käy kouluttautumassa, ja hän pyrkii aina ehdottomaan tarkkuuteen, perfektionismiin. Viinikainen tulee hyvin toimeen monenlaisten ihmisten kanssa ja on ennakkoluuloton. Hän ei hermostu eikä loukkaannu; hän ymmärtää senkin, että potilas saattaa purkaa pelkoaan ja ahdistustaan lääkäriin.

Kaikki tämä vaatii vastapainoksi omaa aikaa. Se tarkoittaa Jari Viinikaiselle urheilua; maastohiihtoa, juoksua, pyöräilyä ja vaeltamista. Musiikkikin on Viinikaiselle tärkeä latautumisen keino. Musiikki kohottaa ihmisen arjen yläpuolelle ja sitä kautta auttaa parantamaan suorituksia. Erityisesti Verdin ja Mozartin oopperat ovat lähellä Viinikaisen sydäntä, ja nyt rakkauden oopperaan jakaa hänen nelivuotias poikansa. Uusin intohimon kohde on jooga, joka avaa niin kehon kuin mielenkin sekä taivuttaa ihmistä fyysisesti ja psyykkisesti. Jari Viinikaisen motto onkin: ”Life begins at the end of your comfort zone.” – Kehittyminen alkaa mukavuusalueen ulkopuolella. Ja Viinikainen ei ainakaan pelkää mukavuusalueen rajojen yli astumista.