Immuno-onkologiset hoidot opettavat elimistön nitistämään syövän

Kategoriat: Artikkelit
Immunoterapialla (tai immuno-onkologisilla hoidoilla) tarkoitetaan uusia syövän hoitokeinoja, joiden tarkoituksena on vahvistaa elimistön omaa immuunireaktiota syöpää vastaan ja auttaa näin immuunijärjestelmää tappamaan syöpäsolut. Docrateella on käytössä uusimmat immuno-onkologiset hoidot.

Elimistön oman puolustusjärjestelmän ominaisuuksia on yritetty hyödyntää syöpäsolujen nitistämisessä jo pitkään. Ensin tulivat sytokiinit ja sitten syöpäsoluja tunnistavat terapeuttiset vasta-aineet. Uuden polven immuno-onkologiset hoidot ovat toimintamekanismiltaan erilaisia, ne aktivoivat puolustussolumme toimimaan tehokkaasti syöpäsoluja vastaan.

– Hienoa ja uutta tässä on se, että immuno-onkologisten lääkkeiden avulla autetaan elimistöä itse havaitsemaan syöpäsolut ja hyökkäämään niitä vastaan, sanoo Tuomo Alanko, syöpätautien erikoislääkäri, LT, lääkehoidon ylilääkäri Docrates Syöpäsairaalasta.

Tähän mennessä immunoterapia on hyväksytty käytettäväksi melanooman, keuhkosyövän ja munuaissyövän hoidossa. Alustavia tuloksia on julkaistu useassa muussa syöpäsairaudessa, ja lähitulevaisuudessa tulemme näkemään uusia lääkeviranomaisten hyväksymiä käyttöaiheita.

– Olemme pitkään tienneet, että immuunijärjestelmämme voi hallita ja tuhota syöpäsoluja. Tällä hetkellä Suomessa ja maailmalla on meneillään lukuisia kliinisiä lääketutkimuksia, jotka voivat viedä immuno-onkologisia syöpähoitoja eteenpäin. Jo nyt on saatu käyttöön aiempaa tehokkaampia syöpähoitoja, sanoo Alanko.

Tuomo Alanko, Lääkehoidon ylilääkäri, LT Syöpätautien erikoislääkäri
Tuomo Alanko, Lääkehoidon ylilääkäri, LT, Syöpätautien erikoislääkäri

Syöpäsolut ovat viisaita

Immuunijärjestelmä suojaa elimistöä monilta uhilta, infektioista syöpään. Immuunipuolustusta voi kuvailla kehon ”poliisiksi”, joka aktiivisesti etsii kehoon kuulumattomia aineita, kuten viruksia tai syöpäsoluja ja pyrkii eliminoimaan ne sekä estämään niitä aiheuttamasta vahinkoa. Elimistön puolustusjärjestelmä ei kuitenkaan aina riittävän tehokkaasti pysty tunnistamaan ja tuhoamaan syöpäsoluja. Syöpäsolut osaavat huijata immuunipuolustusta naamioitumalla siten, ettei puolustusjärjestelmä havaitse niitä tunkeilijoiksi. Syöpäsolujen pinnalla on valkuaisaineita, jotka sammuttavat immuunisolujen aktiivisuuden.

Nyt tutkijat ovat onnistuneet kehittämään vasta-aineita, jotka estävät syöpäsolujen immuunijärjestelmää sammuttavaa vaikutusta ja auttavat siten immuunipuolustuksen soluja hyökkäämään syöpää vastaan.

– Immunoterapia hyödyntää elimistön omia työkaluja, joilla se itse pystyy hoitamaan syövän. Immuunipuolustusjärjestelmä myös muistaa ja tunnistaa syöpäsolut myöhemminkin, jos ne tulevat takaisin. Näyttää siltä, että syöpä kehittää vastustuskyvyn immunologiselle hoidolle hitaammin kuin esim. solunsalpaajille.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Huolimatta immunoterapian suurista harppauksista, Tuomo Alangon mukaan se ei vielä tarjoa ”ihmelääkettä” syöpään.

– Immunoterapia on viime aikoina ollut paljon esillä ja monet tuntuvat uskovan, että immuno-onkologiset hoidot tehoavat kaikkiin syöpiin ja kaikenlaisille potilaille. Se ei valitettavasti pidä paikkaansa, ainakaan vielä. Mutta odotuksia on, että tulevaisuudessa löydetään yhä useampia tehokkaita hoitoja, jotka myös soveltuvat eri syöpätyyppeihin. On mahdollista, että immunoterapiassa tullaan jatkossa ottamaan yhä suurempia edistysaskeleita, sillä tutkimusaktiviteetti on nyt hyvin voimakasta, Alanko pohtii.

Docrates edelläkävijä immuno-onkologisissa hoidoissa

Uuden polven immuno-onkologisiin lääkkeisiin luetaan tällä hetkellä CTLA-4 vasta-aine ipilimumabi, PD-1 vasta-aine pembrolitsumabi ja PD-1 vasta-aine nivolumabi. Lisäksi on joukko lääkkeitä, jotka ovat vasta tutkimusvaiheessa eivätkä ole vielä lainkaan markkinoilla. Toinen immuno-onkologisten lääkkeiden ryhmä on onkolyyttiset virukset, joista ensimmäinen myyntiluvan saanut on talimogeenilaherparepveekki.

Docrates Syöpäsairaalassa aloitettiin ensimmäinen immunoterapia-hoito pembrolitsumabilla jo maaliskuussa 2015. Olemme ottaneet käyttöön myös nivolumabin. Meillä on myös käynnissä lääketutkimuksia immuno-onkologisilla hoidoilla. Käynnissä olevista lääketutkimuksistamme löydätte tietoa täältä. Docrateella on kokemusta onkolyyttisten adenovirusten tutkimuksesta ja hoidosta vuodesta 2007 lähtien. Onkolyyttisissa herpesvirushoidoissa ja Imlygic-hoidoissa Docrates on ollut ensimmäinen sertifioitu keskus Euroopassa, ja nämä hoidot on aloitettu vuonna 2016.

Jos haluat tietoa syövän uusista hoitomuodoista, soita ajanvarausnumeroomme 010 773 2000 ja kysy lisää.
Autamme mielellämme.

 

Lue uusimpia tiedotteita

/

Uudistamme palveluidemme hinnoittelua 1.1.2023 alkaen

24.11.2022 | Uudistamme palveluidemme hinnoittelua 1.1.2023 alkaen, johtuen yleisestä kustannustason noususta. Palveluidemme hinnat nousevat keskimäärin 6,5 %.

Lue lisää
/

Docrates Syöpäsairaala täyttää 15 vuotta – Askeleen edellä syöpää

16.11.2022 | Yksityinen Docrates Syöpäsairaala juhlistaa tänä vuonna 15-vuotista historiaansa. Docrates Syöpäsairaala on tunnettu syövänhoidon edelläkävijyydestä ja viiveettömästä hoitopolusta. Syöpäsairaalassa...

Lue lisää
/

Tutkimus: Suomalaismiehet hakeutuvat syöpähoitoon liian hitaasti

10.11.2022 | Taloustutkimuksen Suomi hoitaa 2021 -tutkimus paljastaa, että yli kolmasosa eturauhassyöpäpotilaista odottaa ensioireiden havaitsemisen jälkeen yli kolme kuukautta ennen...

Lue lisää
/

Tutkimus: Näin syöpä vaikuttaa seksielämään

19.10.2022 | Syöpään sairastuminen koettelee niin fyysisesti kuin henkisestikin. Sillä voi olla isoja vaikutuksia seksielämään. Seksuaalinen ulottuvuus korostuu rinta- ja...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16