Immuno-onkologiset hoidot opettavat elimistön nitistämään syövän

Kategoriat: Artikkelit
Immunoterapialla (tai immuno-onkologisilla hoidoilla) tarkoitetaan uusia syövän hoitokeinoja, joiden tarkoituksena on vahvistaa elimistön omaa immuunireaktiota syöpää vastaan ja auttaa näin immuunijärjestelmää tappamaan syöpäsolut. Docrateella on käytössä uusimmat immuno-onkologiset hoidot.

Elimistön oman puolustusjärjestelmän ominaisuuksia on yritetty hyödyntää syöpäsolujen nitistämisessä jo pitkään. Ensin tulivat sytokiinit ja sitten syöpäsoluja tunnistavat terapeuttiset vasta-aineet. Uuden polven immuno-onkologiset hoidot ovat toimintamekanismiltaan erilaisia, ne aktivoivat puolustussolumme toimimaan tehokkaasti syöpäsoluja vastaan.

– Hienoa ja uutta tässä on se, että immuno-onkologisten lääkkeiden avulla autetaan elimistöä itse havaitsemaan syöpäsolut ja hyökkäämään niitä vastaan, sanoo Tuomo Alanko, syöpätautien erikoislääkäri, LT, lääkehoidon ylilääkäri Docrates Syöpäsairaalasta.

Tähän mennessä immunoterapia on hyväksytty käytettäväksi melanooman, keuhkosyövän ja munuaissyövän hoidossa. Alustavia tuloksia on julkaistu useassa muussa syöpäsairaudessa, ja lähitulevaisuudessa tulemme näkemään uusia lääkeviranomaisten hyväksymiä käyttöaiheita.

– Olemme pitkään tienneet, että immuunijärjestelmämme voi hallita ja tuhota syöpäsoluja. Tällä hetkellä Suomessa ja maailmalla on meneillään lukuisia kliinisiä lääketutkimuksia, jotka voivat viedä immuno-onkologisia syöpähoitoja eteenpäin. Jo nyt on saatu käyttöön aiempaa tehokkaampia syöpähoitoja, sanoo Alanko.

Tuomo Alanko, Lääkehoidon ylilääkäri, LT Syöpätautien erikoislääkäri
Tuomo Alanko, Lääkehoidon ylilääkäri, LT, Syöpätautien erikoislääkäri

Syöpäsolut ovat viisaita

Immuunijärjestelmä suojaa elimistöä monilta uhilta, infektioista syöpään. Immuunipuolustusta voi kuvailla kehon ”poliisiksi”, joka aktiivisesti etsii kehoon kuulumattomia aineita, kuten viruksia tai syöpäsoluja ja pyrkii eliminoimaan ne sekä estämään niitä aiheuttamasta vahinkoa. Elimistön puolustusjärjestelmä ei kuitenkaan aina riittävän tehokkaasti pysty tunnistamaan ja tuhoamaan syöpäsoluja. Syöpäsolut osaavat huijata immuunipuolustusta naamioitumalla siten, ettei puolustusjärjestelmä havaitse niitä tunkeilijoiksi. Syöpäsolujen pinnalla on valkuaisaineita, jotka sammuttavat immuunisolujen aktiivisuuden.

Nyt tutkijat ovat onnistuneet kehittämään vasta-aineita, jotka estävät syöpäsolujen immuunijärjestelmää sammuttavaa vaikutusta ja auttavat siten immuunipuolustuksen soluja hyökkäämään syöpää vastaan.

– Immunoterapia hyödyntää elimistön omia työkaluja, joilla se itse pystyy hoitamaan syövän. Immuunipuolustusjärjestelmä myös muistaa ja tunnistaa syöpäsolut myöhemminkin, jos ne tulevat takaisin. Näyttää siltä, että syöpä kehittää vastustuskyvyn immunologiselle hoidolle hitaammin kuin esim. solunsalpaajille.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Huolimatta immunoterapian suurista harppauksista, Tuomo Alangon mukaan se ei vielä tarjoa ”ihmelääkettä” syöpään.

– Immunoterapia on viime aikoina ollut paljon esillä ja monet tuntuvat uskovan, että immuno-onkologiset hoidot tehoavat kaikkiin syöpiin ja kaikenlaisille potilaille. Se ei valitettavasti pidä paikkaansa, ainakaan vielä. Mutta odotuksia on, että tulevaisuudessa löydetään yhä useampia tehokkaita hoitoja, jotka myös soveltuvat eri syöpätyyppeihin. On mahdollista, että immunoterapiassa tullaan jatkossa ottamaan yhä suurempia edistysaskeleita, sillä tutkimusaktiviteetti on nyt hyvin voimakasta, Alanko pohtii.

Docrates edelläkävijä immuno-onkologisissa hoidoissa

Uuden polven immuno-onkologisiin lääkkeisiin luetaan tällä hetkellä CTLA-4 vasta-aine ipilimumabi, PD-1 vasta-aine pembrolitsumabi ja PD-1 vasta-aine nivolumabi. Lisäksi on joukko lääkkeitä, jotka ovat vasta tutkimusvaiheessa eivätkä ole vielä lainkaan markkinoilla. Toinen immuno-onkologisten lääkkeiden ryhmä on onkolyyttiset virukset, joista ensimmäinen myyntiluvan saanut on talimogeenilaherparepveekki.

Docrates Syöpäsairaalassa aloitettiin ensimmäinen immunoterapia-hoito pembrolitsumabilla jo maaliskuussa 2015. Olemme ottaneet käyttöön myös nivolumabin. Meillä on myös käynnissä lääketutkimuksia immuno-onkologisilla hoidoilla. Käynnissä olevista lääketutkimuksistamme löydätte tietoa täältä. Docrateella on kokemusta onkolyyttisten adenovirusten tutkimuksesta ja hoidosta vuodesta 2007 lähtien. Onkolyyttisissa herpesvirushoidoissa ja Imlygic-hoidoissa Docrates on ollut ensimmäinen sertifioitu keskus Euroopassa, ja nämä hoidot on aloitettu vuonna 2016.

Jos haluat tietoa syövän uusista hoitomuodoista, soita ajanvarausnumeroomme 010 773 2000 ja kysy lisää.
Autamme mielellämme.

 

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 25.02.2021

Filosofian tohtori Katri Mustonen Docrates Syöpäsairaalan palvelujohtajaksi

Katri Mustonen (sh AMK, YTM, FT) on nimitetty Docrates Syöpäsairaalan palvelujohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 18.1.2021 alkaen.

Lue lisää
Julkaistu: 10.02.2021

Docrates Syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri: ”Suomessa ollaan opittu siihen, että joku muu huolehtii”

Docrates Syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri Juha Kononen toivoo suomalaisten oppivan kyseenalaistamaan omaan terveyteensä liittyviä lääkärin mielipiteitä. Tämän vuoden alussa uudessa...

Lue lisää
Julkaistu: 04.02.2021

Maailman syöpäpäivä – Jokainen voi vaikuttaa omaan syöpäriskiinsä

Maailman Syöpäpäivää (World Cancer Day) vietetään tänään 4.2.2021. Kansainvälinen syöpäunioni (UICC) ja sen jäsenjärjestöt haluavat Maailman syöpäpäivällä lisätä tietoisuutta syövän...

Lue lisää
Julkaistu: 01.02.2021

Entistä tarkempaa diagnosointia ja hoitoa Docrates Syöpäsairaalan uuden sukupolven teknologialla

Docrates Syöpäsairaalassa on tehty viimeisen vuoden aikana mittavia laitehankintoja. Sairaalassa on käytössä ainutlaatuinen valikoima laitteita, jotka on suunniteltu vastaamaan erityisesti...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16