Moni haluaa käydä töissä syövästä huolimatta, tietää Docrateen syöpälääkäri Jorma Sormunen

Kategoriat: Artikkelit
Jorma Sormusen ammattitaidossa näkyy syöpätautien lisäksi työterveyshuollon vankka osaaminen. Hän on nähnyt, että työllä voi olla syöpään sairastuneille iso merkitys. Docrateella hän haluaa tarjota elämänmakuista syövänhoitoa.

Työ on tärkeää ihmisille. Syövästäkin huolimatta.

Tämän tietää syöpätautien sekä työterveyshuollon erikoislääkäri, LT, Jorma Sormunen. Sormunen aloitti Docrates Syöpäsairaalan syöpälääkärinä tammikuun 2020 alussa.

– Monet syöpään sairastuneet toivovat, että he pystyvät palaamaan töihin mahdollisimman hyväkuntoisina ja ehkäpä erityisjärjestelyin tekemään töitä jopa sairastamisen aikana.

Työterveyshuollon taustastaan johtuen Sormusella on erityisen hyvä ymmärrys siitä, miten syöpä ja syöpähoidot vaikuttavat työn tekemiseen sekä ihmisen mahdollisuuksiin palata töihin. Lisäksi hän tietää, että liikunta voi kohentaa syöpäpotilaiden elämänlaatua merkittävästi ja näin ollen myös parantaa työnteon mahdollisuuksia. Elämänlaadun koheneminen nähtiin selkeästi toissa vuonna Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tehdyssä eturauhassyövän pilottihankkeessa.

Lisäksi näyttää siltä, että liikunta parantaa syöpähoitojen tehoa. Lääkärilehdessä marraskuussa 2019 (46/2019) julkaistussa artikkelissa vedettiin yhteen eri tutkimuksia ja todettiin, että liikunnan vaikutus hoitojen aikana voi olla hyvinkin iso. Voidaan sanoa, että liikunta vastaa hyvän syöpälääkkeen tehoa. Vaikutusmekanismi perustuu muun muassa verenkierron tehostumiseen, jolloin lääkeaineet kulkeutuvat kasvaimeen paremmin.

Syöpäpotilaiden liikkumisen hyötyjen selvittämistä on tarkoitus jatkaa myöhemmin tänä vuonna alkavassa tutkimuksessa.

– Tämä on sydäntäni lähellä oleva hanke. Toivon mukaan saamme myös Docrateelta potilaita mukaan tutkimukseen, Sormunen sanoo.

Lisää liikuntaa ja armeliaisuutta

Liikunnan ja syövän yhteys tutkimusaiheena ei ole Sormuselle uusi. Hän on väitellyt vuonna 2018 työliikunnan vaikutuksista syöpäilmaantuvuuteen erityisesti eturauhas- ja suolistosyövän kohdalla. Tutkimustulokset olivat väestötasolla merkittäviä.

– Jos suomalaiset liikkuisivat enemmän, välttyisimme vuosittain monelta sadalta syöpätapaukselta. Miehillä liikunnan suojavaikutus näyttää olevan aavistuksen verran naisia korkeampi.

Väitöskirja-aiheensa pariin Sormunen päätyi oman kiinnostuksensa pohjalta. Syöpätaudeista hän innostui työskennellessään lääketeollisuudessa ensin asiantuntijana ja sitten lääketieteellisenä johtajana. Liikunta puolestaan oli asia, jonka takana hän seisoi.

– Olen aina pitänyt liikkumisesta tavalla tai toisella. Kuntosalilla en ole viimeisten vuosien aikana käynyt, mutta sen sijaan ulkona liikkuminen on itselleni mieluista. Poden kuitenkin koko ajan huonoa omaatuntoa siitä, etten liiku tarpeeksi. Onneksi kolme ranskanbulldoggiani ja kaksi länsiylämaanterrieriäni pitävät minua liikkeellä, Sormunen naurahtaa.

Hän toivookin, että ihmiset olisivat liikunnan suhteen itseään kohtaan armeliaampia.

Suomalaisilla on vähän sellainen tapa, että jos ei pystytä liikkumaan vähintään tuntia, niin sitten ei liikuta ollenkaan. Jos liikkuisi edes sen minkä pystyy, vaikka 10 minuuttia, olisi se parempi kuin ei mitään. Yritänkin sanoa ihmisille, että vähäkin liikunta on hyvä, vielä enemmän parempi. On myös tärkeää, että liikunta ei ole hampaat irvessä suorittamista, vaan että siitä tulee hyvä olo.

– Myös Docrateella pystyn auttamaan potilaita saamaan liikunnan osaksi arkielämää, Sormunen sanoo.

Elämänmakuista syövän hoitoa

Tehdessään väitöskirjaansa Sormunen uppoutui syöpätautien puolelle yhä enemmän. Lopulta niin paljon, että työpaikka lääketeollisuudessa Belgiassa sai jäädä. Sormunen lähti erikoistumaan syöpätautien erikoislääkäriksi Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

Erikoistuessaan Sormunen perehtyi urologisiin syöpiin ja erikoistuttuaan vastasi TAYS:ssa niiden hoidosta. Myös Docrateella Sormusen erityisosaamisalueeseen kuuluu lääkehoitojen lisäksi urologiset syövät.

Ennen aikaansa lääketeollisuudessa Sormunen työskenteli Puolustusvoimissa, ja oli rauhanturvaajana Libanonissa.

– Sieltä sain sykäyksen työterveyshuollon puolelle, sillä päädyin pääesikuntaan suunnittelemaan Puolustusvoimien työterveyttä.

Se, että Sormusesta tuli lopulta syöpälääkäri, vaati henkisen kasvun.

– Ajatus kypsyi pikkuhiljaa vuosien saatossa. Olen hirveän tyytyväinen, että olen voinut kokea sellaista kasvua vielä aikuisena. Koenkin, että elämänkokemukseni on syövänhoidossa vahvuuteni, sillä hoito ei ole pelkästään tekniikkaa, vaan se on elämänmakuista. Toivon pystyväni välittämään tätä kokemusta myös potilailleni.

Elämänsä varrella Sormunen on muun muassa nähnyt läheltä läheistensä syöpään sairastumisia ja kohdannut vaikeita tilanteita rauhanturvaajana.

– Kun on ollut itse mukana kokemassa näitä hetkiä, ei välttämättä tarvitse sanoa potilaalle, että tiedän miltä sinusta tuntuu, vaan se toivon mukaan välittyy. Loppujen lopuksi syöpähoidot ovat yhteistyötä, porukassa tekemistä. Potilas hoitaa oman osuutensa ja lääkäri omansa. Lääkärin tehtävä on hoitaa potilas ammattitaidolla ja tsempata hänet läpi hoitojen.

Lue uusimpia tiedotteita

Visionääri kaikkien syöpään sairastuneiden asialla

Kun Timo Joensuu lähti 2000-luvun puolivälin paikkeilla perustamaan Pohjoismaiden ensimmäistä yksityistä syöpäsairaalaa, perustavana ideana oli, ettei tavanomainen riittänyt. Uudessa sairaalassa...

Lue lisää

Melanoomatilasto paljastaa karusti, millaisia vaikutuksia aurinkoturismilla on

Syöpätautien erikoislääkäri ohjeistaa ihosyöviltä suojautumiseen UV-säteilyn lisääntyessä kesällä

Lue lisää

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Lue lisää

Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi on nimitetty Anna-Sofia Malmi

Anna-Sofia Malmi, KM, on nimitetty Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 8. elokuuta 2022 alkaen. Hän vastaa yhtiön...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16