Skip to content

Tutustu henkilökuntaamme, esittelyssä plastiikkakirurgi Jari Viinikainen

23.2.2023 Kategoriat: Artikkelit
Rintasyöpä Uratarina
Käsityön ammattilaiselle hyvä lopputulos on kunnia-asia.

Docrates Syöpäsairaalassa työskentelevä Jari Viinikainen on tinkimättömän tarkka ja teknisesti taitava plastiikka- ja rintasyöpäkirurgi. Syöpäsairaalassa Jari hoitaa pääasiassa rintasyöpä- ja ihosyöpäpotilaita. Lisäksi hän tekee esteettistä plastiikkakirurgiaa ja pienkirurgisia toimenpiteitä, kuten luomien ja pattien poistoja.

Lääketieteen ja kirurgian pariin Jarin aikoinaan ohjasi kiinnostus ihmiskehon toimintaan sekä hopeaseppänä toimineelta isältä perityt kädentaidot. Viinikainen mieltääkin kirurgin työn käsityöammatiksi, jossa hyvä lopputulos on tekijälleen kunnia-asia. Tässä yhtälössä myös mutkaton hoitopolku on tärkeä.

– Rintasyöpäpotilaat ovat aina olleet lähellä sydäntä ja mielenkiintoa. Tulemalla Docrateelle halusin syventää sitä osaamista. Täällä on mahtava hoitaa potilaita, kun on kaikki palvelut ja uusimmat hoidot on saatavilla, ja koko hoitotiimi on saman katon alla koko hoitopolun ajan. Se on sopiva alusta potilaslähtöiselle hoidolle, sillä tällaisessa ympäristössä, jossa perinteisiä erikoisala-rajoja ei ole, on helpompi toimia. Hankalat ongelmat pohditaan porukalla moniammatillisessa tiimissä, mikä takaa sujuvan, nopean, turvallisen ja tehokkaan hoidon ja potilaan yksilöllisten tarpeiden huomioon ottamisen, Jari kertoo tyytyväisenä.

Leikkaussalissa asiat tapahtuvat vauhdilla

Docrateella Jarilla on kahdenlaisia työpäiviä: vastaanottopäiviä ja leikkauspäiviä. Vastaanottopäivinä Jari tapaa uusia tai seurannassa olevia potilaita ja tekee pienkirurgisia toimenpiteitä. Lisäksi hän osallistuu säännöllisesti moniammatillisiin rintasyöpäkokouksiin muun hoitotiimin kanssa.

Rintasyöpäleikkaukset hän hoitaa Docrateen yhteistyökumppanisairaalassa Aava Kampissa ja Terveystalo Ruoholahdessa.

– Leikkaussalissa aloitamme vartijaimusolmukkeiden poistamisella, jotka lähetetään taksilla patologille tutkittavaksi. Vastausta odotellessa teen hoitosuunnitelman mukaisesti joko säästävän rintasyöpäleikkauksen tai kokorinnanpoiston, Jari kertoo.

 width=

Patologin vastaus saadaan leikkaussaliin 45–60 minuutissa. Siitä ilmenee, onko syöpä lähettänyt imusolmukemetastaaseja, eli etäpesäkkeitä imusolmukkeisiin. Leikkauksen suunta riippuu siis patologin vastauksesta: jos imusolmukemetastaasi löytyy, kainaloalue tyhjennetään kaikista imusolmukkeista.

– Leikkauksen etukäteissuunnittelu on haastavaa juuri siksi, ettei ennen leikkausta voi tietää, tarvitaanko siinä myös kainalon tyhjentämistä vai ei. Yleensä potilaan kanssa sovitaan etukäteen, mitä tehdään jos kainalon tyhjennys tarvitsee tehdä; esimerkiksi pidättäydytään toisen rinnan symmetrisoinnissa tai rekonstruktiossa eli uudelleenrakentamisessa. Tavoite kuitenkin on, että leikkaus saadaan tehtyä turvallisesti loppuun asti yhdellä kertaa, Jari selventää.

Kun haavat on suljettu, Jari kirjaa leikkauskertomuksen, ja potilas viedään heräämöön. Potilaan herättyä Jari käy leikkauksen läpi hänen kanssaan ja antaa tarvittavan ohjeistuksen.

Leikkauksen jälkeen Jari on aina puhelimen päässä, jos tulee akuuttia arviointitarvetta. Lopuksi seuraavana aamuna kotiuttamisen yhteydessä hän vielä ohjeistaa, miten kotona toimitaan ja antaa tarvittavat reseptit.

Hoitopolku on hiottu timanttiseksi

Rintasyöpään sairastunut tulee saada nopeasti tutkimuksiin ja hoitoon, sillä mitä aiemmin syöpä todetaan, sitä parempi ennuste sillä on. Parhaassa tapauksessa kaiken tulisi tapahtua nopeasti yhdellä kertaa, ilman että potilaan tarvitsee itse kantaa huolta asioiden järjestymisestä. Tämä vaatii hoitohenkilökunnalta timanttista yhteistyötä ja viimeiseen asti viilattua hoitoprosessia.

– On tärkeää, että olemme luoneet potilaiden hoitoon toimivat systeemit ja rutiinit. Jos jokin kohta ei toimi, niin koko homma voi mennä mönkään. Olemmekin Docrateella tehneet paljon työtä sen eteen, että koko hoitoketju toimii saumattomasti. Hoitotiimin välinen kommunikaatio on kaikista tärkein asia, Jari painottaa.

Rintasyöpäleikkaus ei ole mikään yhden miehen show, vaan siinä tarvitaan usean eri ammattilaisen panosta. Sujuva rintasyöpäleikkaus vaatii järjestelmällisyyttä, tarkkuutta ja vastuunkantoa, jonka vuoksi Jari Viinikainen on itse koonnut leikkaustiiminsä Sairaala Aavassa. Viinikainen kertoo olevansa erittäin tyytyväinen tiimin toimintaan: hyvä motivaatio ja leppoisa työilmapiiri luovat ihanteelliset olosuhteet leikkaukselle.

Herkkä vuorovaikutus on tärkeää

– Rintasyöpäkirurgin työ vaatii tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja tietyntyyppistä paloa asiaan. Täytyy olla koko ajan valppaana, kyseenalaistaa ja osata miettiä asioita usealta kantilta. Kun hoidetaan vakavaa sairautta, ei ole varaa virheisiin, Jari sanoo.

Siksi hän analysoi ja tutkii jatkuvasti omaa työtään sekä pyrkii jatkuvasti parantamaan suoritustaan, tähdäten ehdottomaan tarkkuuteen, perfektionismiin. Lisäksi Jari seuraa alaansa tarkasti ja käy säännöllisesti kouluttautumassa.

“Rintasyöpäleikkaus on aina iso asia ja se vaatii molemminpuolista luottamusta”

– Teknisen osaamisen lisäksi työ vaatii hyviä kommunikaatiotaitoja, sillä ihmisen kohtaaminen on vähintään yhtä tärkeää. Potilassuhteen täytyy olla sellainen, että potilas kokee, että hän voi luottaa siihen, että hänen asiansa on hoidossa, ja hän on turvallisissa käsissä.

Hän ymmärtää senkin, että potilas saattaa purkaa pelkoaan ja ahdistustaan lääkäriin.

– Diagnoosin saanut on huolestunut ja ahdistunut, ja siksi herkkä vuorovaikutus vastaanotolla on hyvin tärkeää. Rintasyöpäleikkaus on aina iso asia ja se vaatii molemminpuolista luottamusta, pohtii Jari.

Käsitöitä riittää myös vapaa-ajalla

Jarin mukaan hyvää vastapainoa vaativalle työlle tuovat perhe, liikunta, luonto ja musiikki. Iän myötä hän on löytänyt klassisen musiikin, joista lähellä sydäntä ovat etenkin Verdin ja Mozartin oopperat.

Käden töitä Jari ei kuitenkaan jätä vapaa-ajallakaan, vaan puuhailee jatkuvasti jonkun rakennus- tai nikkarointiprojektin parissa. Isossa autotallissa onneksi riittää tilaa projekteille.

– Minun on aina pakko saada tehdä käsillä jotain. Siinä olemme isäni kanssa ihan samanlaisia. Kyllä autotallissa voi autoakin pitää, mutta ensisijalla ovat nikkarointiprojektit, Jari hymyilee.

Hoitoon hakeutumiseen ei pitäisi olla kynnystä

Jari kertoo tekevänsä työtään nimenomaan potilaiden vuoksi. Siksi hän toivoo, ettei hoitoon hakeutumiselle olisi kynnystä.

– Jos joku asia huolestuttaa, niin erikoislääkärin vastaanotolle pääsee meillä nopeasti. Huolestuttavan asian selvittäminen kannattaa aina. Mitä aikaisemmassa vaiheessa sairautta päästään hoitamaan, sen parempi, Jari muistuttaa.

– Ei tarvitse olla syöpädiagnoosia, että meihin voi ottaa yhteyttä, eikä potilaan tarvitse itse tietää etukäteen, mitä pitää tehdä. Osaamme kyllä arvioida tarvittavat tutkimukset asian selvittämiseksi.

Jari kannustaa yhteydenottoon myös hoitojen jälkeen.

– Minulle saa siis tulla jälkikäteenkin juttelemaan ja tapaamaan. Jotkut potilaat käyvät vastaanotollani säännöllisesti vuosia seurannassa, ja se on todella mukavaa.

Docrates Syöpäsairaalassa pääset muutamassa päivässä onkologin vastaanotolle ja rintasyöpäleikkaukseen nopeasti. Lähetettä et tarvitse. Ota yhteyttä!

Lue lisää

Miksi hoitaa rintasyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Yksityiseen rintasyövän hoitoon hakeudutaan muun muassa nopeuden, uusimpien ja yksilöllisten diagnostiikka- ja hoitomenetelmien sekä sinun hoitoosi ja hyvinvointiisi sitoutuneen ja...

Lue lisää

Barbron kokemus rintasyöpähoidoista: ”Voin nyt elää normaalia elämää kun tiedän, että minusta pidetään huolta”

Barbro Björkestam-Bärlund oli hiljattain menettänyt parhaan ystävänsä parantumattomaan syöpään, kun hän huomasi rinnassaan kyhmyn. Hän ei voinut uskoa sitä todeksi....

Koordinoiva rintasyöpähoitaja Helena: ”Potilaat tietävät, että luokseni voi tulla aina”

Kun potilas tulee rintasyöpädiagnoosin kanssa Docrates Syöpäsairaalan koordinoivan rintasyöpähoitaja Helenan vastaanotolle, Helena ottaa potilaasta ja tämän asioista kopin. Hän järjestelee...

Miksi magneettikuvauksesta on hyötyä, kun epäillään rintasyöpää?

Mammografia on yleisin rintasyövän seulontaan ja varhaisdiagnostiikkaan käytetty tutkimusmenetelmä. Joissakin tilanteissa ensisijaiseksi menetelmäksi voidaan kuitenkin suositella magneettikuvausta.

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16