Taiteilija Teemu Järven luontoaiheinen taide osaksi Docrates Syöpäsairaalan tiloja

Kategoriat: Artikkelit | Uutiset ja tiedotteet
Luontoaiheisista kuvituksistaan tunnetun taitelijan ja syöpäsairaalan yhteistyö alkoi jo kesällä 2019, kun sairaala uudisti lahjavalikoimaansa. Järvi on erikoistunut luontoaiheisiin ja hänen eräaiheiset työnsä kattavat laajan kirjon taidegrafiikka-vedoksia, kirja- ja lehtikuvituksia sekä käyttöesineitä. Luonnon eheyttävä voima suomalaisen grafiikan muodossa istuu luontevasti myös Docrateen ideologiaan.

Docrates on rakennettu Ruoholahden kanavan varrelle, ja potilastiloista on avarat näkymät merelle. Luonto on siis ollut läsnä sairaalan toiminnoissa vahvasti sen perustamisesta lähtien. Sairaalan alkuvuodesta käynnistyneen mittavan remontin yhteydessä yhteistyötä Järven kanssa haluttiinkin syventää entisestään, sillä Järven taide ja sen ideologia koettiin läheisenä.

-Ideoimme Järven grafiikkaa erityisesti hotellinomaiselle vuodeosastollemme. Tarkoitus oli rakentaa vuodeosastosta omanlaisensa lämminhenkinen kokonaisuus, jonka tiloissa potilaamme viihtyisivät sairaalassa yöpyessään, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ella Kirjasniemi. 

-Kiinnostuin yhteistyöstä Docrates Syöpäsairaalan kanssa, koska taiteeni tarkoitus on ilahduttaa katsojaansa. Toivon, että kuvat metsän eläimistä palauttavat katsojan ajatukset luonnon rauhaan. Luonnon tyynnyttävä vaikutus inspiroi minua sekä taiteessani että omassa elämässäni, niin vaikeina kuin iloisinakin hetkinä, toteaa taiteilija Teemu Järvi.

Henkilökunnan toiveesta sairaalan vuodeosastolle valittiin Järven eläinteemoja potilashuoneita teemoittamaan ovitarroituksilla. Sairaalan vuodeosastolle rakentui myös koivuviilutetulle MDF-levylle uv-tulostamalla toteutettu luontomaisema, jonka ideoinnissa mukana olivat vuodeosaston hoitajat.

-Sairaalan värimaailma ja miljöö on nyt erittäin rauhoittava. Luonto- ja eläinaiheiset taideteokset saavat tuntemaan, että olemme osa luontoa. Unohtaa ihan olevansa sairaalassa töissä, kun täällä on niin kodinomainen ja viihtyisä tunnelma. Viihtyvyys on kohonnut entisestään tämän luonnonkauniin taiteen myötä, toteavat vuodeosastolla työskentelevät Kirsti Heikkilä ja Laura Barck tyytyväisinä.

Luonnon eheyttävä voima lähellä potilasta

Teemu Järven työt kumpuavat syvästä luontokokemuksesta. Järvi viettää suuren osan vuodesta metsässä ja vesillä. Hän kerää tai pyytää itse kuviensa mallit ja monet työvälineet; näin syntyy tuotteita, jotka rakentavat sillan kiireisestä urbaanista arjesta ikiaikaiseen, rauhoittavaan luontoon.

– Docrates Syöpäsairaala sijaitsee pääkaupungin urbaanissa ympäristössä, mutta meren läheisyys tuo luonnon rauhan ja sen eheyttävän voiman lähelle jokaista potilasta. Lähes kaikista potilastiloista näkyy myös merelle, pohtii Teemu Järvi. Sairaalan tiloissa on myös käytetty paljon puuta.

Docrates Syöpäsairaalan ja Teemu Järven arvomaailmat kohtasivat

Sairaalan remontti kokonaisuudessaan toteutettiin tukeutumalla kestävän kehityksen ratkaisuihin ja ekologisia vaihtoehtoja valiten.

Teemu Järven taide kunnioittaa luontoa paitsi teemallaan, myös vastuullisen tuotannon kautta. Kaikki taide on valmistettu vastuullisesti korkealaatuisista, ympäristöystävällisistä materiaaleista. Taideteokset ja tuotteet syntyvät käsityötä painottavilla menetelmillä ja hän käyttää perinteisiä työskentelytapoja, kuten ruokokynää.

-Teemu Järven taiteen ideologia puhuttelee meitä suuresti ja juuri Järven eläin- ja luontoaiheinen taidegrafiikka oli selvä valinta sairaalatiloihimme. Taidokkaan taiteen lisäksi erilaiset luontoaiheiset motiivit luovat tiloihin rauhoittavan tunnelman sekä tuovat palan suomalaista metsää ja luontoa potilaidemme ihasteltavaksi. Ulkomaiset potilaamme arvostavat suuresti suomalaista taidetta ja tämänkaltaiset luontoon ja metsään liittyvät motiivit ovat kaikille kaikkialla maailmassa tuttuja elementtejä, Kirjasniemi toteaa.

Sairaalan remontti toteutettiin yhdessä design- ja arkkitehtitoimisto Kohinan kanssa. 

Lue uusimpia tiedotteita

Julkaistu: 19.01.2022

Docrates Syöpäsairaalan lahjoitukset tukevat uusien, kokeellisten syöpähoitojen tutkimusta

Docrates Syöpäsairaala välittää rahaston lahjoitusten avulla kiitollisten potilaiden tuen tutkimukseen, jonka avulla kehitetään uusia immunoterapiaan perustuvia syöpähoitoja.

Lue lisää
Julkaistu: 10.01.2022

Syöpä ja koronavirus – Usein kysyttyä

Uskaltaako sairaalaan lähteä? Jatkuvatko syöpähoitoni? Kokosimme yhteen koronaan liittyvät syöpään sairastuneiden yleisimmät huolenaiheet ja vastaukset niihin.

Lue lisää
Julkaistu: 07.01.2022

Tässä aggressiivisimmat syövät: nopeiten etenevien kärjessä haima-, keuhko- ja maksasyöpä

Aggressiivisimpia syöpiä, joissa elinajanodote diagnoosista poismenoon on keskimäärin lyhin, ovat haimasyöpä, keuhkosyöpä ja maksasolusyöpä. Sairastumisriskiin vaikuttavat kussakin tapauksessa elintavat, erityisesti...

Lue lisää
Julkaistu: 07.01.2022

Syöpäsairaalan professori kertoo: tässä 5 suurinta syöpään liittyvää myyttiä, joihin olen urallani törmännyt

Docrates Syöpäsairaalan perustaja, professori Timo Joensuu on tehnyt alalla jo neljännesvuosisadan pituisen uran. Nyt sädehoidon ylilääkäri sekä syöpätautien ja sädehoidon...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-pe 8-16