Skip to content

Taiteilija Teemu Järven luontoaiheinen taide lisää viihtyisyyttä Docrates Syöpäsairaalan tiloissa

21.12.2020 Kategoriat: Artikkelit
Vastuullisuus Yritystietoa
Luontoaiheisista kuvituksistaan tunnetun taitelijan ja syöpäsairaalan yhteistyö alkoi jo kesällä 2019, kun sairaala uudisti lahjavalikoimaansa. Järvi on erikoistunut luontoaiheisiin ja hänen eräaiheiset työnsä kattavat laajan kirjon taidegrafiikka-vedoksia, kirja- ja lehtikuvituksia sekä käyttöesineitä. Luonnon eheyttävä voima suomalaisen grafiikan muodossa istuu luontevasti myös Docrateen ideologiaan.

Docrates on rakennettu Jätkäsaareen kanavan varrelle, ja potilastiloista on avarat näkymät merelle. Luonto on ollut läsnä sairaalan toiminnoissa vahvasti sen perustamisesta lähtien.  Syöpäsairaalan tilat ovat suunniteltu moderniin syövänhoitoon. Sairaalan visuaalinen ilme on sävymaailmaltaan klassisen raikas suomalainen, mutta myös kansainvälisiä asiakkaita puhutteleva pehmeä ja lempeä. Docrates päätti syventää yhteistyötä taiteilija Teemu Järven kanssa, koska hänen taide ja taiteen ideologia koettiin läheisenä.

– Ideoimme Teemu Järven grafiikkaa erityisesti hotellinomaiselle vuodeosastollemme. Tarkoitus oli rakentaa vuodeosastosta omanlaisensa lämminhenkinen kokonaisuus, jonka tiloissa potilaamme viihtyisivät sairaalassa yöpyessään, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Anna-Sofia Malmi Docrateelta.

– Kiinnostuin yhteistyöstä Docrates Syöpäsairaalan kanssa, koska taiteeni tarkoitus on ilahduttaa katsojaansa. Toivon, että kuvat metsän eläimistä palauttavat katsojan ajatukset luonnon rauhaan. Luonnon tyynnyttävä vaikutus inspiroi minua sekä taiteessani että omassa elämässäni, niin vaikeina kuin iloisinakin hetkinä, toteaa taiteilija Teemu Järvi.

Henkilöstön toiveesta sairaalan vuodeosastolle valittiin Järven eläinteemoja potilashuoneita teemoittamaan ovitarroituksilla. Sairaalan vuodeosastolle rakentui myös koivuviilutetulle MDF-levylle uv-tulostamalla toteutettu luontomaisema, jonka ideoinnissa mukana olivat vuodeosaston hoitajat.

– Sairaalan värimaailma ja miljöö on nyt erittäin rauhoittava. Luonto- ja eläinaiheiset taideteokset saavat tuntemaan, että olemme osa luontoa. Unohtaa ihan olevansa sairaalassa töissä, kun täällä on niin kodinomainen ja viihtyisä tunnelma. Viihtyvyys on kohonnut entisestään tämän luonnonkauniin taiteen myötä, toteavat vuodeosastolla työskentelevät sairaanhoitajat Kirsti Heikkilä ja Laura Barck tyytyväisinä.

Luonnon eheyttävä voima lähellä potilasta

Teemu Järven työt kumpuavat syvästä luontokokemuksesta. Järvi viettää suuren osan vuodesta metsässä ja vesillä. Hän kerää tai pyytää itse kuviensa mallit ja monet työvälineet; näin syntyy tuotteita, jotka rakentavat sillan kiireisestä urbaanista arjesta ikiaikaiseen, rauhoittavaan luontoon.

– Docrates Syöpäsairaala sijaitsee pääkaupungin urbaanissa ympäristössä, mutta meren läheisyys tuo luonnon rauhan ja sen eheyttävän voiman lähelle jokaista potilasta. Lähes kaikista potilastiloista näkyy myös merelle, pohtii Teemu Järvi. Sairaalan tiloissa on myös käytetty paljon puuta.

Docrateen ja Teemu Järven arvomaailmat kohtasivat – Lämpö, luottamus ja toivo

Sairaalan remontti kokonaisuudessaan toteutettiin tukeutumalla kestävän kehityksen ratkaisuihin ja ekologisia vaihtoehtoja valiten.

Teemu Järven taide kunnioittaa luontoa paitsi teemallaan, myös vastuullisen tuotannon kautta. Kaikki taide on valmistettu vastuullisesti korkealaatuisista ja ympäristöystävällisistä materiaaleista. Taideteokset ja tuotteet syntyvät käsityötä painottavilla menetelmillä ja hän käyttää perinteisiä työskentelytapoja, kuten ruokokynää.

– Teemu Järven taiteen ideologia puhuttelee meitä suuresti ja juuri hänen eläin- ja luontoaiheinen taidegrafiikka oli selvä valinta esteettisiin ja viihtyisiin sairaalatiloihimme. Taidokkaan taiteen lisäksi erilaiset luontoaiheiset motiivit luovat tiloihin rauhoittavan tunnelman sekä tuovat palan suomalaista metsää ja luontoa potilaidemme ihasteltavaksi. Ulkomaiset potilaamme arvostavat suuresti suomalaista taidetta ja tämänkaltaiset luontoon ja metsään liittyvät motiivit ovat kaikille kaikkialla maailmassa tuttuja elementtejä, Malmi kertoo.

 

Luonnon eheyttävä voima – Taiteen vaikutus hoitotiloissa on rauhoittava

– Sairaalamme esteettinen värimaailma ja miljöö ovat rauhoittavia. Teemu Järven taiteen luontoaiheiset teemat tuovat palan suomalaisuutta potilaidemme ihasteltavaksi. Taidetta ja esteettisyyttämme tukee myös vastaanottotiloihimme suunniteltu oma äänimaisema, joka sisältää sävellyksiä ja äänitaideteoksia. Äänimaailma vahvistaa sairaalamme viihtyisää ja rentouttavaa tunnelmaa yhdessä taiteen kanssa. Äänimaailmaa luotaessa korostimme pääteemojamme, jotka ovat lämpö, luottamus ja toivo.

Anna-Sofia Malmi, markkinointi- ja viestintäjohtaja

Lue uusimpia tiedotteita

Docrates Syöpäsairaala osaksi Mehiläistä

Syöpäsairauksien diagnostiikkaan, hoitoon sekä seurantaan erikoistunut Docrates Syöpäsairaala liittyy osaksi Mehiläistä 16.5.2024 allekirjoitetulla yrityskaupalla. Docrateen toiminnan vahva kehittäminen ja korkealaatuisten...

Lue lisää

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Luomihoitajan luomitarkastukseen vaivattomasti

Luomitarkastuksessa kokenut sairaanhoitajamme tarkastaa luomet ja ihon sekä ohjaa tarvittaessa luomenpoistoon. Voit varata ajan ilman lähetettä.

Lupaavia alustavia hoitotuloksia munuaissyövän stereotaktisesta sädehoidosta

Suomessa todetaan vuosittain noin 1 000 uutta munuaissyöpää. Näistä jopa puolet löytyy sattumalta muiden syiden vuoksi tehdyissä vatsan alueen kuvauksissa....

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16