Taiteilija Teemu Järven luontoaiheinen taide osaksi Docrates Syöpäsairaalan tiloja

Kategoriat: Artikkelit | Uutiset ja tiedotteet
Luontoaiheisista kuvituksistaan tunnetun taitelijan ja syöpäsairaalan yhteistyö alkoi jo kesällä 2019, kun sairaala uudisti lahjavalikoimaansa. Järvi on erikoistunut luontoaiheisiin ja hänen eräaiheiset työnsä kattavat laajan kirjon taidegrafiikka-vedoksia, kirja- ja lehtikuvituksia sekä käyttöesineitä. Luonnon eheyttävä voima suomalaisen grafiikan muodossa istuu luontevasti myös Docrateen ideologiaan.

Docrates on rakennettu Ruoholahden kanavan varrelle, ja potilastiloista on avarat näkymät merelle. Luonto on siis ollut läsnä sairaalan toiminnoissa vahvasti sen perustamisesta lähtien. Sairaalan alkuvuodesta käynnistyneen mittavan remontin yhteydessä yhteistyötä Järven kanssa haluttiinkin syventää entisestään, sillä Järven taide ja sen ideologia koettiin läheisenä.

-Ideoimme Järven grafiikkaa erityisesti hotellinomaiselle vuodeosastollemme. Tarkoitus oli rakentaa vuodeosastosta omanlaisensa lämminhenkinen kokonaisuus, jonka tiloissa potilaamme viihtyisivät sairaalassa yöpyessään, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ella Kirjasniemi. 

-Kiinnostuin yhteistyöstä Docrates Syöpäsairaalan kanssa, koska taiteeni tarkoitus on ilahduttaa katsojaansa. Toivon, että kuvat metsän eläimistä palauttavat katsojan ajatukset luonnon rauhaan. Luonnon tyynnyttävä vaikutus inspiroi minua sekä taiteessani että omassa elämässäni, niin vaikeina kuin iloisinakin hetkinä, toteaa taiteilija Teemu Järvi.

Henkilökunnan toiveesta sairaalan vuodeosastolle valittiin Järven eläinteemoja potilashuoneita teemoittamaan ovitarroituksilla. Sairaalan vuodeosastolle rakentui myös koivuviilutetulle MDF-levylle uv-tulostamalla toteutettu luontomaisema, jonka ideoinnissa mukana olivat vuodeosaston hoitajat.

-Sairaalan värimaailma ja miljöö on nyt erittäin rauhoittava. Luonto- ja eläinaiheiset taideteokset saavat tuntemaan, että olemme osa luontoa. Unohtaa ihan olevansa sairaalassa töissä, kun täällä on niin kodinomainen ja viihtyisä tunnelma. Viihtyvyys on kohonnut entisestään tämän luonnonkauniin taiteen myötä, toteavat vuodeosastolla työskentelevät Kirsti Heikkilä ja Laura Barck tyytyväisinä.

Luonnon eheyttävä voima lähellä potilasta

Teemu Järven työt kumpuavat syvästä luontokokemuksesta. Järvi viettää suuren osan vuodesta metsässä ja vesillä. Hän kerää tai pyytää itse kuviensa mallit ja monet työvälineet; näin syntyy tuotteita, jotka rakentavat sillan kiireisestä urbaanista arjesta ikiaikaiseen, rauhoittavaan luontoon.

– Docrates Syöpäsairaala sijaitsee pääkaupungin urbaanissa ympäristössä, mutta meren läheisyys tuo luonnon rauhan ja sen eheyttävän voiman lähelle jokaista potilasta. Lähes kaikista potilastiloista näkyy myös merelle, pohtii Teemu Järvi. Sairaalan tiloissa on myös käytetty paljon puuta.

Docrates Syöpäsairaalan ja Teemu Järven arvomaailmat kohtasivat

Sairaalan remontti kokonaisuudessaan toteutettiin tukeutumalla kestävän kehityksen ratkaisuihin ja ekologisia vaihtoehtoja valiten.

Teemu Järven taide kunnioittaa luontoa paitsi teemallaan, myös vastuullisen tuotannon kautta. Kaikki taide on valmistettu vastuullisesti korkealaatuisista, ympäristöystävällisistä materiaaleista. Taideteokset ja tuotteet syntyvät käsityötä painottavilla menetelmillä ja hän käyttää perinteisiä työskentelytapoja, kuten ruokokynää.

-Teemu Järven taiteen ideologia puhuttelee meitä suuresti ja juuri Järven eläin- ja luontoaiheinen taidegrafiikka oli selvä valinta sairaalatiloihimme. Taidokkaan taiteen lisäksi erilaiset luontoaiheiset motiivit luovat tiloihin rauhoittavan tunnelman sekä tuovat palan suomalaista metsää ja luontoa potilaidemme ihasteltavaksi. Ulkomaiset potilaamme arvostavat suuresti suomalaista taidetta ja tämänkaltaiset luontoon ja metsään liittyvät motiivit ovat kaikille kaikkialla maailmassa tuttuja elementtejä, Kirjasniemi toteaa.

Sairaalan remontti toteutettiin yhdessä design- ja arkkitehtitoimisto Kohinan kanssa. 

Lue uusimpia tiedotteita

/

Vi söker en svenskspråkig koordinerande sjukskötare

23.3.2023 | I takt med att vår verksamhet växer söker vi till Docrates Cancersjukhus en svenskspråkig koordinerande sjukskötare. Läs mer...

Lue lisää
/

Docrates Syöpäsairaala on jälleen yksi Suomen innostavimmista työpaikoista

21.3.2023 | Docrates Syöpäsairaala on yksi Suomen innostavimmista työpaikoista nyt jo viidennen kerran peräkkäin, vuodesta 2018 alkaen.

Lue lisää
/

Sisäinen sädehoito on tehokas hoitomuoto levinneeseen eturauhassyöpään

14.3.2023 | Docrates Syöpäsairaalassa tutkittiin levinnyttä kastraatioresistenttiä eturauhassyöpää sairastavien potilaiden 177Lu-PSMA-hoitojen tehokkuutta 4 viikon hoitovälillä isotooppiylilääkäri Jukka Kemppaisen johdolla.

Lue lisää
/

Uusi ilmiö: Vakuutuspotilaiden määrä yli kolminkertaistunut viidessä vuodessa

9.3.2023 | Vuonna 2022 Docrates Syöpäsairaalan suomalaisten potilaiden liikevaihdosta lähes 30 prosenttia tuli vakuutusyhtiöasiakkailta, kun neljä vuotta aiemmin osuus oli...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16