Tutustu Docrates Syöpäsairaalan henkilökuntaan, esittelyssä osastosihteeri Marika

Kategoriat: Artikkelit
Docrates Syöpäsairaalan ensimmäinen osastosihteeri Marika Ekholm kertoo, millaista on työskennellä Pohjoismaiden ensimmäisessä ja ainoassa yksityisessä syöpäsairaalassa, jossa potilas on kaiken toiminnan keskiössä.

Rohkeus palkitsi

Potilaan saapuessa Docrates Syöpäsairaalaan on osastosihteeri yleensä se henkilö, joka on ensimmäisenä toivottamassa hänet tervetulleeksi, ja myös hän, joka on viimeisenä sanomassa potilaalle hyvästit, kun hän lähtee. Marika hakeutui aikanaan hoitoalalle, sillä hän nauttii ihmisläheisestä työstä ja toisten auttamisesta. Julkisen puolen resurssipulan aiheuttama turhautumisen ja paineen tunne sai hänet kuitenkin kaipaamaan mahdollisuutta antaa parempaa ja kiireettömämpää hoitoa. Kuullessaan Timo Joensuun avaamasta uudesta sairaalasta Marika tiesi minne hakeutua, mutta osastosihteerin paikkaa ei ollut auki. Rohkeus kokeilla onneaan ja hypätä pois vakituisesta työsuhteesta kuitenkin palkitsi.

– Mies sanoi, että hae nyt sinne Docrateelle, ethän sä voi tietää. Olin iloisesti yllättynyt kun pääsin tänne, enkä ole katunut päivääkään. Vaikka kyllä se silloin aluksi hirvitti, että mihinkähän mä nyt heittäydyn.

Haettuaan ja saatuaan paikan Marika pääsi aloittamaan tyhjältä pöydältä, Pohjoismaiden ensimmäisen yksityisen syöpäsairaalan ensimmäisenä osastosihteerinä. Hän on päässyt itse luomaan ympärilleen osaavan sihteeritiimin, jossa on mukana kaikki parhaat osaajat.

– Alussa minulle sanottiin, että tässä on tämä työpöytä, tee siitä sellainen kuin haluat.  Ja siitä se sitten lähti.

Osastosihteerin päivä

Marika kertoo, ettei hänen työssään ole koskaan kahta samanlaista päivää.

Meillä Docrateella on nykypäivänä useita osastosihteerejä, ja kaikkien päivittäiset vastuualueet vaihtuvat säännöllisesti niin kutsutun työkierron mukaan. Työpisteitä on useita aina kassasta neuvontapisteeseen ja kuvien ja potilaspaperien arkistoinnista puhelinvaihteen, faxien ja sähköpostien hoitamiseen. Kukaan ei siis ole sidottu yhteen työpisteeseen, vaan pääsääntöisesti kaikki osastosihteerit tekevät kaikkea, Marika kertoo.

Toimistotöiden lisäksi perushoitajakoulutuksen saaneen Marikan tehtävänä on aina tarvittaessa olla auttamassa HDR-täsmäsädehoitojen välinehuollossa – niin myös tänään.

– HDR-hoitotyöhön kuuluu laittaa potilas toimenpidekuntoon. Anestesiatiimi hoitaa sitten oman osuutensa. Itse toimenpiteestä, eli kudoksen sisäisestä sädetyshoidosta, vastaa urologi yhdessä sairaalafyysikon kanssa. Toimenpiteen jälkeen minun tehtäväksi jää siivous ja välinehuolto, Marika kertoo.

Marikalle syöpäpotilaiden kanssa työskentely tarjoaa mahdollisuuden samalla sekä haasteelliseen että merkittävään työhön.

– Syöpäpotilaiden kanssa työskennellessä tarvitaan moniosaamista eikä yksikään päivä ole samanlainen, vaikka tehtävät olisivat periaatteessa samoja. Äkillisissä ja nopeasti muuttuvissa tilanteissa vaaditaan nopeaa suunnittelua ja tehtävänjakoa, ja siksi tärkeitä taitoja tässä työssä ovat priorisointi, sopeutumiskyky, palveluhenkisyys, asiakaslähtöisyys, sekä tietysti reipas ja iloinen mieli.

– Vaihtelevuuden lisäksi parasta tässä työssä on ihanat työkaverit. Minusta on hienoa, että täällä kaikilla on korkea työmoraali ja tehdään hommaa oikeasti, eikä ”kunhan vain sinne päin” -asenteella. Saan palkintoni, kun kuulen potilaiden positiivista palautetta ja näen parantuneiden ilon, ihmisrakas Marika sanoo iloisena.

10 vuotta ihmisenä ihmisen rinnalla

Keväällä 2017 tuli kuluneeksi 8 vuotta siitä kun Marika aloitti Docrateella. Itse sairaala avattiin kymmenen vuotta sitten.

– Eihän kukaan osannut 10 vuotta sitten edes ajatella että Suomessa olisi yksityistä syövänhoitoa. Mekin oltiin silloin matalalla profiililla, Marika muistelee.

– Vähiten potilasmäärän lisääntyessä henkilökuntaa alettiin kuitenkin lisätä, ja tänä päivänä sairaalamme on onnistunut saamaan henkilökunnan, joka ymmärtää sekä asiakaslähtöisen hoitotyön että yhteen hiileen puhaltamisen merkityksen.

– Oikeastaan juuri tämä kokonaisuus on tässä kaikkein vaikuttavinta. Kun on alusta asti seurannut, miten tämä on kehittynyt näin isoksi jutuksi, olen ajatellut vain, että on ihan mahtavaa, että joku on saanut tällaisen idean ja lähtenyt viemään sitä eteenpäin. Ja miten pienestä mekin on lähdetty liikkeelle, Eiran sairaalan pienestä nurkkahuoneesta, ja sitten kasvettu vielä ulkomaillekin, meille tulee potilaita yli 60 eri maasta. Hattua nostan meidän perustajille Timolle ja Harrille. Välillä mietin vaan, että vitsi, että mä olen osa tätä, osa terveydenhuollon suurta historiaa – ja pystyn antamaan hoitoa ihmisenä ihmisen rinnalla.

Osastosihteeri_Marika Docrates
Docrateen osastosihteeri Marika

Lue uusimpia tiedotteita

Visionääri kaikkien syöpään sairastuneiden asialla

Kun Timo Joensuu lähti 2000-luvun puolivälin paikkeilla perustamaan Pohjoismaiden ensimmäistä yksityistä syöpäsairaalaa, perustavana ideana oli, ettei tavanomainen riittänyt. Uudessa sairaalassa...

Lue lisää

Melanoomatilasto paljastaa karusti, millaisia vaikutuksia aurinkoturismilla on

Syöpätautien erikoislääkäri ohjeistaa ihosyöviltä suojautumiseen UV-säteilyn lisääntyessä kesällä

Lue lisää

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Lue lisää

Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi on nimitetty Anna-Sofia Malmi

Anna-Sofia Malmi, KM, on nimitetty Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 8. elokuuta 2022 alkaen. Hän vastaa yhtiön...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16