Skip to content

Yksi syöpä erottuu muista kivuliaisuudellaan – näillä arkisilla konsteilla voi saada helpotusta

10.8.2021 Kategoriat: Artikkelit
Syövän hoito
10.8.2021 | Syövän levitessä etäpesäkkeiksi myös sen aiheuttama kipu tyypillisesti kasvaa. Docrates Syöpäsairaalan onkologi Olga Maslennikova paljastaa parhaat keinot kivunlievitykseen, jolle on tarvetta etenkin haimasyövissä.

Potilaan kokema kipu riippuu pitkälti syövän tyypistä ja levinneisyydestä sekä siitä, missä syövän etäpesäke sijaitsee. Tyypillisesti paikallinen syöpä ei alkuvaiheessa aiheuta minkäänlaisia oireita tai kipuja, mikäli se on riittävän pieni. Kasvaimen levitessä kivut kovenevat.

– Yksi esimerkki pahaa kipua aiheuttavista syövistä ovat haimasyövät, jotka voivat aiheuttaa todella hankalia oireita. On myös yleisesti tiedossa, että kipu voi olla yksi haimasyövän ensimmäisistä oireista, jonka perusteella se myös usein löydetään. Muuten oikeastaan kaikki syövät aiheuttavat kipuja levitessään. Voidaan sanoa, että silloin kun syöpä pääsee leviämään, kipu on lähes aina huomattavaa, sanoo Docrates Syöpäsairaalan onkologi Olga Maslennikova.

Kivuille monia syitä

Kivuille on monia syitä. Joskus kivun syy voi olla paikallinen tulehdus tai yksinkertaisesti se, että syövän massa painaa jossain kohtaa kehoa.

– Esimerkiksi hermokivut ovat yleinen oire silloin, kun kasvain painaa hermoa tai kun se sijaitsee hermokudoksessa. Kipuja voi aiheuttaa myös syövän leviäminen luustoon, minkä vuoksi luuston kudos ei ole enää normaali. Maksasyöpäkin voi aiheuttaa kipua silloin, jos kasvain kasvattaa ja venyttää maksakapselia. Yleisesti kipuun ei ole yhtä tiettyä syytä, vaan sille on olemassa ikään kuin monia eri mekanismeja, Maslennikova kertoo.

– Myös psyykkiset asiat liittyvät oleellisesti ihmisten kokemiin kipuihin. Varsinkin syöpäpotilailla ahdistuneisuus ja masentuneisuus ovat ilman muuta todella yleinen oire, mikä voi lisätä kivun aistimista. Kipu on kuitenkin hyvin subjektiivinen käsite, eikä sitä voida esimerkiksi tutkimuksella todeta, hän jatkaa.

Musiikkihoidolla todettuja hyötyjä

Maslennikovan mukaan on monia keinoja, joilla syöpäpotilas voi lievittää kipua kotikonstein. Tupakanpoltto ja alkoholinkäyttö voivat pahentaa neuropaattisia kipuja, eli niiden vähentäminen on suositeltavaa. Ennen erilaisten liikuntaan ja ruokavalioon liittyvien keinojen kokeilemista kannattaa aina konsultoida hoitavaa lääkäriä, sillä kotikonsteissakin on muistattava ihmisten yksilöllisyys.

– Esimerkiksi tulehduskivuissa saunominen tai lämpöhoito ylipäätään voi olla pikemminkin haitallista, vaikka se auttaisi hetkellisesti kivun tuntemukseen. Kylmähoito sopii tähän paremmin. Yleisesti ottaen liikunta on todella hyvä vaihtoehto etenkin kroonisiin kipuihin, mutta liikuntamuotoihin kannattaa mieluiten pyytää neuvoja lääkäriltä tai fysioterapeutilta. Ruokavalio on toisaalta hyvin yksilöllistä, eikä siihen ole mitään yleispätevää sääntöä – muuta kuin sen terveellisyys. Tässä yhteydessä Docrateella käytetään esimerkiksi ravitsemusterapeutin apua, jolta saa yksilöllisiä ohjeita suhteessa eri syöpätyyppeihin ja potilaan ajankohtaisiin löydöksiin, Maslennikova kertoo.

Lue lisää Docrateen tarjoamasta ravitsemus- ja fysioterapiasta 

– Lisäksi mindfulness ja muut rentouttavat harjoitukset voivat auttaa kipuun ahdistuksen lievityksen muodossa. Jopa musiikkihoitoa on käsitelty osana kivunlievitystä, ja syöpäkipuja on saatu lievitettyä sen avulla. Käytännössä kaikki hoitomuodot, jotka rentouttavat henkisesti, voivat auttaa myös fyysisissä kivuissa, hän jatkaa.

Hieronnan kanssa pitää olla tarkkana

Maslennikova kertoo kivunlievityksen olevan nykyisin iso ja keskeinen osa syöpähoitoja. Potilaan tuntemuksia kivuista ja niiden syistä selvitetään laajalti koko hoitoprosessin ajan.

– Syöpähoito itsessään voi jo jonkin verran helpottaa kipuoireita, mutta itse kipuhoidot ovat kehittyneet ajan kuluessa. Meillä Docrateella potilailla on todella hyviä kokemuksia fysioterapiasta, jonka yhteydessä ihmiset saavat yksilöllisiä ohjeita kivunlievitykseen esimerkiksi eri syöpätyypeittäin tai sen mukaan, missä vaiheessa syöpä on. Hieronta auttaa kivuissa jonkin verran, mutta sen kanssa pitää olla syövän laadusta riippuen varovoinen – siksi kannattaa aina konsultoida lääkäriä ennen hoitojen aloittamista, Maslennikova muistuttaa.

Docrates tarjoaa syöpään sairastuneelle oireita lievittävää hoitoa

Docrates Syöpäsairaalan ammattilaiset tarjoavat monenlaista tukea ja lievitystä syöpään, sen liitännäissairauksiin sekä syöpähoitojen aiheuttamiin fyysisiin oireisiin ja henkiseen jaksamiseen. Kysy lisää sairaanhoitajiltamme +358 10 773 2000.

Lue lisää

Mihin syöpää sairastava tarvitsee yksilöllistä ravitsemusterapiaa?

Ravitsemukseen liittyvät asiat, kuten oikeanlainen ravinto, painonhallinta ja muutokset ruokahalussa ja makuaistissa, voivat aiheuttaa huolta ja kysymyksiä syöpään sairastuneelle. Monella...

Lue lisää

Lymfahoidolla lisää elämänlaatua syöpään sairastuneelle

Lymfahoito on fysioterapian erikoisala, jolla pystytään helpottamaan syövän ja syöpähoitojen aiheuttamaa turvotusta.

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16