Tutustu Docrates Syöpäsairaalan henkilöstöön, esittelyssä sairaalafyysikko Timo
7.12.2023 Kategoriat: ArtikkelitSairaalafyysikko tekee työtä ihmisten kanssa
Lappeenrannasta Helsinkiin vuonna 1999 opiskelemaan lähtenyt Timo haaveili nuorena ydin- ja hiukkasfyysikon urasta, eikä ollut ikinä kuullutkaan lääketieteellisestä fysiikasta tai sairaalafysiikasta. Lääketieteellisen fysiikan käytännönläheisyys ja mahdollisuus olla potilaiden kanssa tekemisissä tekivät kuitenkin Timoon vaikutuksen, ja hän lähti kolmannen opiskeluvuoden jälkeen erikoistumaan lääketieteen fysiikkaan ja myöhemmin vielä sairaalafyysikoksi.
Väitöskirjan valmistumisen ja neljän vuoden sairaalafyysikon erikoistumisjakson päättymisen kynnyksellä Pohjoismaiden ensimmäinen yksityinen syöpäsairaala Docrates oli juuri saatu perustettua, ja Helsinkiin oli rakenteilla sairaala huippulaadukkailla sädehoidon mahdollisuuksilla. Eikä mennyt kauaakaan, kun Timo jo aloitti Docrateella.
– Käytännössä samaan aikaan kuin tänne tuotiin ensimmäisiä laitteita sisään, tuotiin minutkin sisään, Timo naurahtaa.
Jokainen työpäivä on erilainen
Timo kertoo, että Docrateella ihan tyypillistä työpäivää ei ole ikinä, koska kaikki tapahtuu aina niin nopealla aikataululla. Läheskään aina ei aamulla tiedä, mitä tulee tapahtumaan.
Tyypillisesti syöpäsairaalan tehtävistä kuitenkin etenkin sädehoidon annossuunnittelu on puhtaasti fyysikon työtä; se onkin työtehtävistä kaikkein rutiininomaisin ja yleisin. Lisäksi fyysikon työpäivään kuuluu usein hoidonarviointeja, eli potilaan sädehoitomäärien yhteenlaskua, vanhojen kuvien fuusioimista sekä jatkohoidon riskienarviointia yhteistyössä onkologien kanssa. Näiden lisäksi ratkotaan erilaisia laiteteknisiä ongelmia, tuetaan hoitajia sädehoidon simuloinneissa, kehitetään röntgen- ja isotooppikuvausohjelmia ja vastataan laitehankinnoista.
Yksityissairaala yliopistosairaalan tasoisilla laitteilla
– Docrates on oikeastaan yksityissairaala yliopistosairaalan tasoisilla laitteilla, mikä tarkoittaa että meidän pitää pystyä käyttämään viimeistä tekniikkaa, Timo toteaa. Pitää ymmärtää ja soveltaa useampia modaliteetteja: isotooppidiagnostiikkaa ja -hoitoja, röntgenkuvantamista ja sädehoitoa. Olemme edelläkävijä myös HDR-brakyterapiassa, johon tulee siksi olla rutinoitunut. Lisäksi annossuunnittelu ja laadunvalvonta pitää ymmärtää ja osata. Meitä on vain kaksi fyysikkoa, joten meidän täytyy siksikin pystyä tekemään kaikkea, jos toinen on poissa.
Haastavinta työssä Timon mielestä ovat hoitoarvioasiat silloin kun yritetään vielä saada hyviä hoitotuloksia sen jälkeen kun ns. rutiinihoidot on jo annettu. – Myös palvelulupauksemme nopeasta hoitoon pääsystä tuo työhön haastetta. Lyhyellä aikataululla tulee saada koko sädehoidon paketti läpi diagnostiikasta ja annossuunnittelusta itse hoitoihin, Timo kertoo.
– Toisaalta työ on äärimmäisen monipuolista ja näemme hoitotulokset hyvin, paremmin kuin isoissa sairaaloissa. On hienoa kuulla potilaskohtaisista onnistumisista.
Potilastyö onkin Timolle se kaikkein antoisin elementti sairaalafysiikassa. – Täällä on selkeä fokus ketä varten työtä tehdään – eli potilasta. Pyrimme viimeiseen asti keksimään keinot, miten potilasta voidaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla. Meidän ei tarvitse tyytyä rutiinihoitoon vaan keskitymme jokaiseen potilaaseemme yksilöllisesti.
Saimaan Haukimies
Vapaa-aikana Timo pitää huolta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan urheillen ja kalastaen. Hän pitää erityisesti talvilajeista, telemarkista, laskettelusta, vapaalaskusta ja hiihdosta.
– Kesän lomat ja viikonloput vietämme perheen kanssa mökillä. Kalastus on minun suosikkijuttuni. Kaverit kutsuvatkin minua haukimieheksi, koska saan aina niin paljon kalaa. Saimaa on täynnä haukea, ja sitä pitää oppia tekemään ainakin 15 eri tavalla, Timo nauraa.
Yhteistä kasvua
– Aika Docrateella on mennyt niin nopeasti, että sitä on vaikea uskoa. Docrates on melkein saman ikäinen kuin vanhempi lapseni, eikä kummassakaan oikeastaan huomaa miten nopeasti aika menee! Oma lapsi on kasvanut päiväkotilapsesta yläkoululaiseksi. Samalla tavalla Docrates kasvaa ja kehittyy, toivottavasti myös jatkossa, Timo toteaa.
– Kuluneiden vuosien aikana potilaskantakin on muuttunut, se on luonnollisesti laajempi, mutta myös kansainvälisempi. Koko alan kehitystä kuvaa hyvin se, että silloin kun fyysikot tuli taloon, toiminta tuki sädehoitoa, nyt sädehoito tukee syövänhoitoa, kuvailee Kiljunen.