Tutustu Docrates Syöpäsairaalan henkilökuntaan, esittelyssä sairaalafyysikko Timo

Kategoriat: Artikkelit
Sairaalafyysikon työhön syöpäsairaalassa vaaditaan pitkä koulutus sekä vankkaa sädehoidon osaamista. Silti potilas on aina sairaalafyysikon työn keskiössä. Jokaiseen potilaaseen keskitytään yksilöllisesti, kun fyysikot viilaavat annossuunnitelmia ja miettivät, miten hoitaa kaikkia parhaalla mahdollisella tavalla. 

Sairaalafyysikko tekee työtä ihmisten kanssa

Lappeenrannasta Helsinkiin vuonna 1999 opiskelemaan lähtenyt Timo haaveili nuorena ydin- ja hiukkasfyysikon urasta, eikä ollut ikinä kuullutkaan lääketieteellisestä fysiikasta tai sairaalafysiikasta. Lääketieteellisen fysiikan käytännönläheisyys ja mahdollisuus olla potilaiden kanssa tekemisissä tekivät kuitenkin Timoon vaikutuksen, ja hän lähti kolmannen opiskeluvuoden jälkeen erikoistumaan lääketieteen fysiikkaan ja myöhemmin vielä sairaalafyysikoksi.

Väitöskirjan valmistumisen ja neljän vuoden sairaalafyysikon erikoistumisjakson päättymisen kynnyksellä Pohjoismaiden ensimmäinen yksityinen syöpäsairaala Docrates oli juuri saatu perustettua, ja Ruoholahteen oli rakenteilla sairaala huippulaadukkailla sädehoidon mahdollisuuksilla. Eikä mennyt kauaakaan, kun Timo jo aloitti Docrateella. Tänä päivänä hän on ollut talossa jo lähes yhdeksän vuotta.

– Käytännössä samaan aikaan kuin tänne tuotiin ensimmäisiä laitteita sisään, tuotiin minutkin sisään, Timo naurahtaa.

Jokainen työpäivä on erilainen

Timo kertoo, että Docrateella ihan tyypillistä työpäivää ei ole ikinä, koska kaikki tapahtuu aina niin nopealla aikataululla. Läheskään aina ei aamulla tiedä mitä tulee tapahtumaan.

Tyypillisesti syöpäsairaalan tehtävistä kuitenkin etenkin sädehoidon annossuunnittelu on puhtaasti fyysikon työtä; se onkin työtehtävistä kaikkein rutiininomaisin ja yleisin. Lisäksi fyysikon työpäivään kuuluu usein hoidonarviointeja, eli potilaan sädehoitomäärien yhteenlaskua, vanhojen kuvien fuusioimista sekä jatkohoidon riskienarviointia yhteistyössä onkologien kanssa. Näiden lisäksi ratkotaan erilaisia laiteteknisiä ongelmia, tuetaan hoitajia sädehoidon simuloinneissa, kehitetään röntgen- ja isotooppikuvausohjelmia ja vastataan laitehankinnoista.

Yksityissairaala yliopistosairaalan tasoisilla laitteilla

– Docrates on oikeastaan yksityissairaala yliopistosairaalan tasoisilla laitteilla, mikä tarkoittaa että meidän pitää pystyä käyttämään viimeistä tekniikkaa, Timo toteaa. Pitää ymmärtää ja soveltaa useampia modaliteetteja: isotooppidiagnostiikkaa ja -hoitoja, röntgenkuvantamista ja sädehoitoa. Olemme edelläkävijä myös HDR-brakyterapiassa, johon tulee siksi olla rutinoitunut. Lisäksi annossuunnittelu ja laadunvalvonta pitää ymmärtää ja osata. Meitä on vain kaksi fyysikkoa, joten meidän täytyy siksikin pystyä tekemään kaikkea, jos toinen on poissa.

Haastavinta työssä Timon mielestä ovat hoitoarvioasiat silloin kun yritetään vielä saada hyviä hoitotuloksia sen jälkeen kun ns. rutiinihoidot on jo annettu. – Myös palvelulupauksemme nopeasta hoitoon pääsystä tuo työhön haastetta. Lyhyellä aikataululla tulee saada koko sädehoidon paketti läpi diagnostiikasta ja annossuunnittelusta itse hoitoihin, Timo kertoo.
– Toisaalta työ on äärimmäisen monipuolista ja näemme hoitotulokset hyvin, paremmin kuin isoissa sairaaloissa. On hienoa kuulla potilaskohtaisista onnistumisista.

Potilastyö onkin Timolle se kaikkein antoisin elementti sairaalafysiikassa. – Täällä on selkeä fokus ketä varten työtä tehdään – eli potilasta. Pyrimme viimeiseen asti keksimään keinot, miten potilasta voidaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla. Meidän ei tarvitse tyytyä rutiinihoitoon vaan keskitymme jokaiseen potilaaseemme yksilöllisesti.

Saimaan Haukimies

Vapaa-aikana Timo pitää huolta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan urheillen ja kalastaen. Hän pitää erityisesti talvilajeista, telemarkista, laskettelusta, vapaalaskusta ja hiihdosta.

– Kesän lomat ja viikonloput vietämme perheen kanssa mökillä. Kalastus on minun suosikkijuttuni. Kaverit kutsuvatkin minua haukimieheksi, koska saan aina niin paljon kalaa. Saimaa on täynnä haukea, ja sitä pitää oppia tekemään ainakin 15 eri tavalla, Timo nauraa.

Yhteistä kasvua

Lokakuussa 2017 Docrates Syöpäsairaalan perustamisesta tuli täyteen 10 vuotta.

– Aika Docrateella on mennyt niin nopeasti, että sitä on vaikea uskoa. Docrates on nyt jo melkein saman ikäinen kuin vanhempi lapseni, eikä kummassakaan oikeastaan huomaa miten nopeasti aika menee! Oma lapsi on kasvanut päiväkotilapsesta koululaiseksi ja mielellään näkisi, että se kasvaisi siitä vielä lukiolaiseksi. Samalla tavalla Docrates kasvaa ja kehittyy, toivottavasti myös jatkossa, Timo toteaa.

Vuosien saatossa Timo on päässyt touteuttamaan myös omia unelmiaan.

– Yksi erityisen merkittävä kohta urallani on ollut kun työhaastattelussa sairaalan perustaja Timo Joensuu sanoi, että tehdään sinusta dosentti. Silloin se kuulosti hulluudelta, mutta nyt se on totta. Minulla itsellänikin on siis ollut hienot mahdollisuudet kehittyä, ja tehdä myös tutkimusta kaiken muun ohessa, Timo juttelee tyytyväisenä.

 width=

Lue uusimpia tiedotteita

Visionääri kaikkien syöpään sairastuneiden asialla

Kun Timo Joensuu lähti 2000-luvun puolivälin paikkeilla perustamaan Pohjoismaiden ensimmäistä yksityistä syöpäsairaalaa, perustavana ideana oli, ettei tavanomainen riittänyt. Uudessa sairaalassa...

Lue lisää

Melanoomatilasto paljastaa karusti, millaisia vaikutuksia aurinkoturismilla on

Syöpätautien erikoislääkäri ohjeistaa ihosyöviltä suojautumiseen UV-säteilyn lisääntyessä kesällä

Lue lisää

Syöpä ei pidä kesälomaa

Kesällä lomakauden alettua tutkimuksiin ja syöpähoitoihin pääsyä voi joutua odottamaan normaalia pidempään. Potilaille odottaminen on usein raskasta, eikä se ole...

Lue lisää

Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi on nimitetty Anna-Sofia Malmi

Anna-Sofia Malmi, KM, on nimitetty Docrates Syöpäsairaalan markkinointi- ja viestintäjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 8. elokuuta 2022 alkaen. Hän vastaa yhtiön...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16