Tutustu Docrates Syöpäsairaalan henkilökuntaan, esittelyssä lääkehoidon ylilääkäri Tuomo Alanko

Kategoriat: Artikkelit
Syöpätautien ja syövän lääkehoidon sekä kliinisten lääketutkimuksen ammattilainen Tuomo Alanko on ollut osa Docrates Syöpäsairaalan osaavaa tiimiä jo vuodesta 2009. Solubiologian tutkimuksesta onkologian pariin päätynyt Tuomo tietää, että syöpä osaa olla ovela vastustaja. Juuri siksi jatkuva uusien hoito- ja parannuskeinojen etsiminen ja tutkiminen on tärkeää.

Tutkimustyö johdatti onkologian maailmaan

Ennen tohtorinväitöstään vuonna 2001 Tuomo Alanko toimi biolääketieteen parissa solututkijana Helsingin yliopiston Haartman instituutissa. Hän tutki erityisesti sitä, miten soluja säätelevät molekyylit ja ympäristötekijät vaikuttavat ohjelmoituun solukuolemaan, joka on tärkeä elimistössä syöpää ehkäisevä ja syöpäsoluja tuhoava mekanismi. Onkologian pariin Alangon johdatti nimenomaan solututkimus, sillä solubiologi tietää, miten syöpäsolu ”ajattelee”. Niinpä hän lähti heti väitöskirjan jälkeen erikoistumaan Helsingin Yliopistossa ja valmistui erikoislääkäriksi HYKSin syöpätautien klinikalta vuonna 2005.

– Sille tielle sitten jäin, enkä ole sitä sitten katunutkaan, Tuomo sanoo.

Vaikka jo erikoistumisensa aikana Tuomo sai kokemusta ruoansulatuskanavan syövistä ja niiden hoidosta, vuonna 2008 hän kuitenkin päätti, että haluaa nähdä myös toista puolta lääketutkimuksista. Niinpä hän toimi vuoden verran AsrtaZenecalla asiantuntijalääkärinä, jolloin myös lääketeollisuuden toimintatavat ja käytännöt tulivat tutuiksi.

Kun sitten eräänä päivänä yksi Docrates Syöpäsairaalan perustajista, Timo Joensuu, kysyi Tuomon kiinnostusta tulla töihin Docrateelle, tarttui Tuomo haasteeseen, ja on nyt toiminut Docrateella lääkehoidon ylilääkärinä vuodesta 2009 – eli siitä asti kun Saukonpaadenrannan sairaala valmistui. Docrateella Tuomon omana erikoisalueena ovat syövän lääkehoito ja kliiniset lääketutkimukset. Lisäksi hän hoitaa erilaisia syöpiä laajasti, mutta edelleen merkittävä osa hänen potilaistaan on suolistosyöpää, mutta myös esimerkiksi rintasyöpää sairastavia.

Merkittävimmät tutkimukset, joissa Alanko on ollut mukana Docrates Syöpäsairaalassa ollessaan, ovat suuri suomalainen FinHer-tutkimus (trastutsumabin vaikutus rintasyövän uusiutumisriskiin) ja professori Akseli Hemmingin ryhmän kehittämän onkolyyttisen virushoidon tutkimus. Alanko haluaa, että Docrates on sekä menestyksekäs tutkimuskeskus etenkin varhaisen vaiheen lääketutkimuksissa, että luotettu ja haluttu yhteistyökumppani ja jotta tätä tavoitetta voidaan edistää, on uusien lääkkeiden ja hoitomuotojen tutkimus Tuomon mielestä Docrates Syöpäsairaalalle erityisen tärkeää.

Yhdessä töitä syöpää vastaan

Tavallisena päivänä Tuomo tulee töihin ennen kahdeksaa ja heti alkuun tutustuu päivän vastaanotolle tuleviin potilaisiin ja heidän tietoihinsa, sekä mahdollisesti osallistuu erilaisiin kokouksiin. Aamupäivä menee usein hoidossa olevien potilaiden vastaanotoilla, ja iltapäivällä hoidetaan uusien potilaiden ensivastaanottoja. Välissä tehdään esimerkiksi tutkimuksiin liittyviä paperitöitä ja hallinnollisia töitä. Tuomo kertoo, että lääkäreiden kalenteriin on päivittäin varattu aikaa myös siihen, että hoitajat voivat tarvittaessa tulla konsultoimaan.

– Syöpälääkäri tekee kyllä työtä persoonallaan. Siinä mielessä työnkuva muistuttaa myös vähän psykiatria, Tuomo sanoo. – Lisäksi kun puhutaan lääkkeistä, joiden yhtälailla hyvät kuin haittavaikutukset voivat olla dramaattisia, vaaditaan huolellisuutta ja joustavuutta ja jonkun verran myös nopeutta. Toisaalta on hyvä osata olla rauhallinen, ettei tule tehtyä hätiköityjä päätöksiä.

– Loppujen lopuksi syöpä on kuitenkin ovela vastustaja. Lääkärin pitää osata ymmärtää, että hyvistä hoitotuloksista huolimatta kaikki ei aina sovi kaikille. Esimerkiksi lääkkeet, jotka keskimäärin ovat käyttökelpoisia ja hyviä, voivat jollekin yllättäen aiheuttaa yllättäviä haittavaikutuksia. Siksi on erityisen tärkeää, että ymmärtää ja tunnustaa, ettei osaa kaikkea, ja tarvittaessa konsultoi ja kysyy kollegalta. Myös potilaan mielipiteitä ja toiveita pitää kunnioittaa.

Tuomolle Docrateen arvo ”Ihmisenä ihmisen rinnalla” tarkoittaa päivittäisessä työssä kuuntelemista ja potilaan ajatusmaailman tiedostamista ja hyväksymistä.

– Tehdään ikään kuin yhdessä töitä syöpää vastaan, Tuomo toteaa. – Palkitsevinta tässä työssä on, että potilaat ovat hyvin kiitollisia pienestäkin avusta.

Vapaa-ajallaan Tuomo tykkää mökkeillä perheen kanssa ja harrastaa juoksua ja laitesukellusta. Paljon iloa tuottavat myös perheen lemmikit, kissa ja koira. Etenkin koira on Tuomolle tärkeä, sillä se on mukavaa lenkkiseuraa.

Syövän lääkehoitojen kehityksessä eletään historiallista aikaa

Lokakuussa 2022 Docrates Syöpäsairaalan perustamisesta tuli kuluneeksi 15 vuotta. Tässä ajassa ehtii Tuomonkin mukaan tapahtumaan yllättävän paljon.

– Kun vertaa siihen, mitä Docrateen toiminta oli 15 vuotta sitten, niin se on kehittynyt valtavasti. Täällä on esimerkiksi otettu käyttöön monia uusia hoitomenetelmiä ja täysin uusia lääkkeitä, joista ei 10 vuotta sitten tiedetty oikeastaan yhtään mitään. Ja vaikka tuntuu, että kehitys syövän hoidossa on hidasta, niin tällaisella aikajänteellä katsoessa huomaa, että se onkin itse asiassa aika nopeaa. Toiminta on myös vilkastunut ja meille on tullut monia hyviä uusia kollegoja taloon. Eikä pelkästään kollegoja, vaan myös loistavia hoitajia, jotka sopivat Docrateelle niin ideologialtaan kuin toimintatavoiltaan.

Tuomo kannustaa Docrateen potilaita osallistumaan aktiivisesti lääketutkimuksiin, sillä niiden kautta voidaan tehokkaasti löytää syöpään uusia hoito- ja parannuskeinoja.

– Yleisesti ottaen etenkin syövän lääkehoitojen kehityksessä eletään historiallisen vilkasta aikaa. Suuresti juuri siitä syystä kannatan ja kannustan osallistumaan lääketutkimuksiin, sillä silloin voi itse olla omalta osaltaan edistämässä sitä hoitojen kehittymistä, Tuomo toteaa lopuksi.

Varaa aika Tuomo Alangon vastaanotolle tästä

Lue enemmän

/

Lääketutkimus syövän suunnan muuttajana?

Syövänhoito on ottanut jättiharppauksia viimeisten vuosien aikana. Uusia tehokkaita lääkkeitä kehitetään koko ajan. Potilaalle osallistuminen lääketutkimukseen voi parhaassa tapauksessa tuoda...

Lue lisää
/

Miksi potilaamme ovat valinneet Docrates Syöpäsairaalan?

Miksi potilaamme valitsevat yksityisen syöpäsairaalan maassa, jossa on saatavilla myös maailman parhaisiin kuuluva julkinen syövänhoito? Yksi syy on viiveettömyys. Docrates...

Lue lisää
/

Geenitestaus mullistaa syövänhoitoa – Mitä se tarkoittaa yksittäiselle potilaalle?

Genomitieto on muuttanut käsitystämme syövänhoidosta, erityisesti edenneiden syöpien kohdalla. Geeniprofiloinnin ansiosta voimme jo tänä päivänä antaa yksilöllistä, tutkimusnäyttöön perustuvaa täsmähoitoa...

Lue lisää
/

Immuno-onkologiset hoidot opettavat elimistön nitistämään syövän

Immunoterapialla (tai immuno-onkologisilla hoidoilla) tarkoitetaan uusia syövän hoitokeinoja, joiden tarkoituksena on vahvistaa elimistön omaa immuunireaktiota syöpää vastaan ja auttaa näin...

Lue lisää

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16