Skip to content

Uusinta tutkimustietoa syövänhoidosta

9.7.2020 Kategoriat: Uutiset
9.5.2020 | Docrates Syöpäsairaalan lääkärit kokoontuivat toukokuussa 2020 arvostettuun American Society of Clinical Oncology (ASCO) tapahtumaan kuulemaan uusinta tutkimustietoa syövänhoidon saralta. Koronasta johtuen tapahtuma järjestettiin tänä keväänä etäyhteyksin. Docrateella hyödynnetään uusinta tutkimustietoa potilaidemme parhaaksi.

Rintasyöpä

Kemoterapia lisää väliaikaista kognitiivisten kykyjen heikentymistä, geenitestillä turha kemoterapia voidaan kuitenkin välttää

Tutkimustulokset osoittavat, että alussa kognitiivisia ongelmia esiintyy rintasyöpäpotilailla enemmän kemoterapian ja hormonihoidon yhdistelmällä kuin pelkällä hormonihoidolla. Vuoden jälkeen erot kuitenkin tasoittuvat.

Docrates Syöpäsairaalan syöpätautien erikoislääkäri Tom Wiklundin mukaan OncotypeDX-geenitestin avulla kemoterapiaa voidaan kuitenkin välttää antamasta sellaisille potilaille, jotka eivät siitä todennäköisesti hyödy. Näin ollen nämä potilaat voivat välttää solunsalpaajien aiheuttamat väliaikaiset kognitiiviset ongelmat sekä muut haitalliset sivuvaikutukset.

Docrates Syöpäsairaalassa OncotypeDX-testiä hyödynnetään tarvittaessa, jos lääkäri yhdessä potilaan kanssa arvioi sen tarpeelliseksi.

Eturauhassyöpä

Ensimmäinen suun kautta otettava testosteronin alas ajava lääke

Kliinisen lääketutkimuksen tulokset povaavat uuden, suun kautta otettavan hormonilääkkeen tuloa markkinoille. Kyseessä on kansainvälinen kolmannen vaiheen satunnaistettu tutkimus, jonka tulokset julkaistiin toukokuun viimeinen päivä.

Edenneen eturauhassyövän hoidossa käytettävän hormonilääkkeen tarkoitus on ajaa miehen testosteronitoiminta alas, jotta mieshormonista riippuvaisen eturauhassyövän eteneminen saadaan pysähtymään.

Tutkimustulosten mukaan tabletti toi monia etuja perinteisiin pistoshoitoihin verrattuna. Sen lisäksi, että lääkkeen pystyy nyt ottamaan helposti ja turvallisesti kotona, saavutetaan myös kastraatiotaso nopeammin, eikä hoidon aloitukseen liity ohimenevää testosteronitason nousua, kuten pistoshoidoissa.

Tutkimuksessa huomattiin myös, että uudella tablettilääkkeellä sydän- ja verisuonisairauksien riski on pienempi. Lääke mahdollistaa lisäksi jaksottaisen hoidon, jolloin mies voi tarvittaessa vapautua kastraatiovaikutuksesta.

Lääkkeen tullessa markkinoille se voidaan ottaa nopeasti käyttöön Docrates Syöpäsairaalassa.

Parantaako herkempi kuvantamismenetelmä eturauhassyövän hoitotuloksia?

Maailman suurimmassa syöpäkokouksessa ASCO:ssa keskusteltiin myös siitä, parantaako eturauhassyövän herkempi PSMA-PET kuvantaminen hoitotuloksia. PSMA-PET-kuvantaminen perustuu radioaktiiviseen merkkiaineeseen, joka hakeutuu verenkierron mukana PSMA-positiivisiin syöpäsoluihin kehossa paljastaen niiden sijainnin.

PSMA-PET:n etu on se, että PSA:n nousun indikoidessa syövän uusiutumista menetelmä näyttää, missä kohtaa kehoa syöpä on uusiutunut. Perinteiset kuvantamismenetelmät eivät tähän ns. varhaisen vaiheen ”biokemiallisen uusiutumisen” esille tuomiseen pysty.

Tutkimukset osoittavat, että herkempää kuvantamismenetelmää käyttämällä hoitosuunnitelma muuttui 46-57 %:lla potilaista. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten paljon hoitosuunnitelman muutos vaikuttaa potilaan elinikään. Lisää tutkimustietoa tältä osin siis kaivataan.

Todennäköistä kuitenkin on, että tarkemman kuvantamisen avulla saadut tarkemmat hoitosuunnitelmat parantavat myös hoitotuloksia, sillä tutkimuksissa on muun muassa nähty, että sädettämällä PSMA-PET:n paljastamat etäpesäkkeet voidaan hormonihoidon aloitusta lykätä. Toisaalta PSMA-PET voi osoittaa lääkehoidoille resistentit etäpesäkkeet, jolloin näiden sädetys voi aikaansaada parempia hoitotuloksia.

Kokouksessa todettiin, että tulevissa tutkimuksissa PSMA-PET:n hyödyllisyyttä arvioitaessa elinaikavaikutuksen lisäksi myös elämänlaadulliset seikat tulee ottaa huomioon.

PSMA-PET otettiin Docrates Syöpäsairaalassa käyttöön ensimmäisenä Pohjoismaissa muutama vuosi sitten. Kokemuksemme mukaan menetelmä soveltuu erittäin hyvin räätälöidyn syöpähoidon suunnitteluun. PSMA-PET:ä voidaan hyödyntää niin syövän varhaisvaiheen selvittelyssä, syövän uusiutumisen havaitsemisessa kuin Lu-PSMA -hoidon suunnittelussakin.

Suolistosyövät

Levinnyttä paksu- tai peräsuolisyöpää sairastavat potilaat, joilla on todettu mikrosatelliitti-instabiliteetti, pitäisi hoitaa ensisijassa immunoterapialla

Muutamalla prosentilla paksu- tai peräsuolensyöpää sairastavista todetaan kasvaimessa ns. mikrosatelliitti-instabiliteetti -ominaisuus. Uusien tutkimustulosten mukaan nämä potilaat pitäisi heti levinneen taudin diagnosoimisen jälkeen hoitaa immunoterapialla (pembrolitsumabi) sen sijaan, että hoidot aloitetaan sytostaateilla ja vasta myöhemmin siirrytään immunoterapiaan.

Nämä tutkimustulokset on otettu käyttöön Docrates Syöpäsairaalassa jo varhaisempien tutkimustulosten perusteella.

Maksasyöpä

Immuno-onkologiset lääkkeet tulossa entistä vahvemmin maksasolusyövän hoitoon

Viimeaikaiset tutkimustulokset antavat osviittaa siitä, että immuno-onkologiset lääkkeet tekevät entistä vahvemmin tuloaan myös maksasolusyövän hoitoon. Todennäköistä on, että kahden immuno-onkologisen lääkkeen yhdistelmä on pian edenneen ei-leikattavan maksasolusyövän uusi standardi ensilinjan hoitomuotona.

Tutkimustulosten mukaan yhdistelmäimmunoterapiahoito on paitsi tehokkaampi myös paremmin siedetty kuin tähän saakka ensilinjan muotona käytetty sorafenib-niminen lääke.

Myös näitä tuloksia sovelletaan potilashoitoon Docrates Syöpäsairaalassa.

 

Lähteet:

  • https://dailynews.ascopubs.org/do/10.5555/ADN.20.200151/full/?cid=DM5257&bid=47041285&
  • https://dailynews.ascopubs.org/do/10.1200/ADN.20.200201/full/
  • https://dailynews.ascopubs.org/do/10.1200/ADN.20.200065/full/
  • https://dailynews.ascopubs.org/do/10.1200/ADN.20.200206/full/?cid=DM5237&bid=46828129
  • https://dailynews.ascopubs.org/do/10.1200/ADN.20.200021/full/?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=ASCO_Daily_News_TrendMD_0

Lue uusimpia tiedotteita

Henkilöstön innostus ja omistautuneisuus näkyy – Docrates sai Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen jo 6. kertaa

Docrates Syöpäsairaalamme sai erinomaiset tulokset vuoden henkilöstötutkimuksessa ja yrityksemme on yksi Suomen innostavimmista työpaikoista. Henkilöstön kokonaistyytyväisyys nousi vuonna 2024 ennätyksellisen...

Lue lisää

Norjalaisten potilaiden määrä kasvoi vuonna 2023

Docrates Syöpäsairaala on hoitanut yli 15 vuotta Helsingissä suomalaisia ja kansainvälisiä potilaita. Vuonna 2023 erityisesti norjalaisten potilaiden määrä kasvoi. Docrateella...

Avoin webinaari: Suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta 12.3.2024 klo 17

Lämpimästi tervetuloa avoimelle luennolle tiistaina 12.3. klo 17-18.30, jonka teemana on suolistosyöpäpotilaan hoitopolku hoitajan näkökulmasta.

Docrateen uudet työvaatteet parantavat työviihtyvyyttä ja potilasturvallisuutta

Docrates Syöpäsairaala yhdisti voimansa Medantan, terveydenhuollon työvaatteiden edelläkävijän, kanssa luodakseen henkilöstölleen entistä toimivamman työvaatemalliston. Yhteistyön tavoitteena oli parantaa työviihtyvyyttä mukavien...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16