Skip to content

Yrittäjyys ja syöpähoidot – Miten selviän?

22.5.2019 Kategoriat: Artikkelit
Rintasyöpä
Vastikään syöpädiagnoosin saanutta yrittäjää voi ahdistaa ajatus siitä, että työntekoon tulee sairauden takia pitkä tauko. Aina poissaolo ei kuitenkaan veny pitkäksi. Osa pystyy palaamaan töihin heti hoitojen jälkeen ja osa työskentelee jopa niiden aikana. Myös osapäivätyöskentely on usein mahdollista, sillä esimerkiksi sädehoito kestää kerrallaan vain 15–30 minuuttia, eikä olotila yleensä heikkene merkittävästi. Tärkeää on kuitenkin muistaa antaa itselleen aikaa sekä lupa sairastaa.

Työssäkäyvät voivat jäädä sairaslomalle, mutta yksityisyrittäjällä tilanne voi olla toinen. Yrittäjällä sairastuminen nostaakin usein esiin monia kysymyksiä, kun huoli tulevaisuudesta ei koske vain omaa terveyttä, vaan myös yrityksen toiminnan jatkuvuutta sekä oman ja mahdollisten työntekijöiden talouden turvaamista: Voiko työssäkäyntiä jatkaa sairaudesta huolimatta? Miten hoidot saa sovitettua työaikatauluihin? Uppoavatko tulot hoitoihin vai voisiko vakuutus tuoda turvaa?

Docrates Syöpäsairaalan syöpätautien johtava ylilääkäri Juha Kononen jakaa vinkkinsä yrittäjille ja yrittäjä Jaana Nurmi kertoo kokemuksensa yksityissairaalan rintasyöpähoidoista.

Onko syöpähoitojen aikana mahdollista käydä töissä?

– On syövästä ja hoidoista riippuvaista, pystyykö sairastunut käymään töissä. Itselleen kannattaa kuitenkin antaa myös lupa olla sairas, vaikka se tuntuisi aluksi vaikealta. Liiallinen työhuoli ja stressi voivat nimittäin tehdä syöpähoidoista entistä vaikeampia. Usein etenkin sytostaattihoitojen aikana keho joutuu koetukselle, eikä sitä silloin kannata työnteolla rasittaa enempää. Kannattaa siis varautua siihen, että sairaslomaa voi joutua pitämään muutamankin kuukauden, Kononen sanoo.

Yrittäjä Jaana Nurmi oli vuonna 2017 tehdyn rintasyöpäleikkauksen jälkeen sairaslomalla yhteensä kolme kuukautta.

– Minulle hyvä uutinen oli se, etten tarvinnut sytostaatteja tai sädehoitoa. Saadessani diagnoosin olin ajatellut, että tämä koko vuosi on nyt sitten tässä.  Mutta kaikki menikin paljon nopeammin. Kesäkuun lopulla leikattiin ja siitä 12 viikon päästä olin jo töissä ja haavat olivat parantuneet, Jaana Nurmi kertoo.

Töihin paluun jälkeen Nurmi huomasi kuitenkin olevansa uupunut. Hän päätti jäädä uudelle sairaslomalle, ja käsitellä sairauttaan psykoterapiassa. Psykoterapiassa annettu apu tuli tarpeeseen.

Töiden ja vastaanottoaikojen yhteensovittaminen

Ennen leikkaustaan ja sairaslomalle jäämistään Nurmi jatkoi yrityksensä pyörittämistä parhaansa mukaan. Tässä auttoi suuresti se, että hän pystyi Docrates Syöpäsairaalassa asioidessaan sovittamaan hoitoajat työaikatauluihinsa, jolloin työasioiden hoitaminen oli helpompaa.

– Yrittäjänä arvostan sitä, että vastaanotto- ja muut ajat järjestyivät joustavasti ja että pystyin sumplimaan aikoja töiden mukaan. Tämä antoi mahdollisuuden suunnitella työtä ja muita menoja. Muualla voi mennä koko päivä. Muutenkin on helppoa tulla aina samaan paikkaan, ja auton saa kätevästi parkkihalliin, Nurmi sanoo.

Docrateella yrittäjäpotilaat arvostavat myös vastaanottoaikojen täsmällisyyttä sekä hoitojen tarkkuutta ja nopeutta.

– Täällä ei ole tarvinnut jonottaa, ja ajat ovat pitäneet paikkansa, Jaana Nurmi sanoo.

Nurmi pääsi Docrateen asiakkaana myös erittäin tarkkaan diagnoosiin, minkä ansiosta hänen rintasyöpänsä pystyttiin leikkaamaan kokonaan yhdellä kertaa. Ilman Docrateella tehtyä magneettikuvausta vaarana olisi ollut joutua uusintaleikkaukseen.

Kattava vakuutus tuo turvaa yrittäjille

Moni yrittäjä valitsee yksityisen hoidon myös välttääkseen pahimmassa tapauksessa kuukausien hoitojonot. Docrates Syöpäsairaalassa esimerkiksi erikoislääkärin vastaanotolle pääsee muutamassa päivässä ja hoito voidaan aloittaa viiveettä.

Taloudellisesti pääsyn yksityiseen hoitoon mahdollistaa usein kattava sairauskuluvakuutus. Syöpätaudit ovatkin yleisin vakavan sairauden vakuutuksen korvaama sairaus.

Jaana Nurmen kohdalla hoidot yksityisessä syöpäsairaalassa mahdollisti hoitokuluvakuutus.

– Tiesin, että tulisin varmasti saamaan laadukasta hoitoa, hän sanoo.

Nurmi kertoo olleensa helpottunut, että häntä autettiin myös käytännön asioiden hoitamisessa silloin, kun se tuntui hänestä itsestään vaikealta. Docrateen puolesta hoitui muun muassa yhteydenpito vakuutusyhtiöön.

– Täällä saa elämänlaatua ja ihminen huomataan, Nurmi päättää.

Miten varautua vakavan sairauden varalle?

  • Hanki kattava sairauskuluvakuutus, joka suojaa sinua ja yritystäsi myös vakavien sairauksien kohdatessa. Lue lisää syöpävakuutuksista.
  • Käy säännöllisissä terveystarkastuksissa, jotta vakavat sairaudet havaitaan ajoissa ja ne olisi helpompi hoitaa
  • Pidä huolta, että vastuut yrityksessä ovat jakautuneet niin, että joku toinen voi tarvittaessa ottaa ohjat käsiinsä, jos oma terveytesi pettää

Docrates Syöpäairaala tekee yhteistyötä kaikkien suomalaisten ja useiden kansainvälisten vakuutusyhtiöiden kanssa. Useat vakuutusyhtiöt korvaavat myös syöpähoitoja ja -tutkimuksia. Lue lisää.

Lue uusimpia tiedotteita

Docrateen uudet työvaatteet parantavat työviihtyvyyttä ja potilasturvallisuutta

Docrates Syöpäsairaala yhdisti voimansa Medantan, terveydenhuollon työvaatteiden edelläkävijän, kanssa luodakseen henkilöstölleen entistä toimivamman työvaatemalliston. Yhteistyön tavoitteena oli parantaa työviihtyvyyttä mukavien...

Lue lisää

Uudet haastattelumenetelmät auttavat syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan haastavan elämäntilanteen käsittelyssä

Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella 17.2.2024 väitellyt DI Riikka Talsi on kehittänyt uusia haastattelumenetelmiä tukemaan syöpäpotilaita ja heidän puolisoitaan sairauden ja sen...

Tähystystoiminnot alkoivat Docrateella

Tähystystoiminnot alkoivat Docrates Syöpäsairaalassa gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Jorma Heiskanen johdolla.

Kun syöpäepäily herää, viiveetön diagnoosi ja tuki on tärkeää – Syöpälääkäri on lähelläsi

Syöpä. Pelkkä sana saa monen sydämen lyömään nopeammin, ja mielen täyttymään kysymyksillä. Mitä jos minulla on syöpä? Mitä jos läheiselläni...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16