Skip to content

Maailman syöpäpäivä – Jokainen voi vaikuttaa omaan syöpäriskiinsä

2.5.2023 Kategoriat: Uutiset
Syövän diagnosointi Syövän hoito
2.2.2024 | Maailman Syöpäpäivää (World Cancer Day) vietetään joka vuosi 4. päivä helmikuuta. Kansainvälinen syöpäunioni (UICC) ja sen jäsenjärjestöt haluavat Maailman syöpäpäivällä lisätä tietoisuutta syövän ennaltaehkäisystä, varhaisen diagnostiikan merkityksestä ja syövän hoidosta.

Docrates Syöpäsairaala tukee Maailman syöpäpäivän tärkeää tavoitetta syövän voittamiseksi

Omistautunut henkilöstömme tekee joka päivä tinkimätöntä työtä yhteisen tavoitteen eteen. Hoidamme syöpään sairastuneita viimeisimpään tutkimustietoon perustuen yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti. Olemme aktiivisesti mukana syövänhoidon tutkimus- ja kehitystyössä. Olemme myös mukana jakamassa tärkeää tietoa syövän ennaltaehkäisystä ja varhaisen diagnostiikan merkityksestä.

Jokainen voi vaikuttaa omaan syöpäriskiinsä

Jokainen voi vaikuttaa omaan syöpäriskiinsä omilla elintavoillaan. Docrates Syöpäsairaalan asiantuntijat kannustavat huolehtimaan hyvinvoinnista liikkumalla säännöllisesti, syömään terveellisesti, pysymään normaalipainoisena, välttämään tupakointia ja runsasta alkoholinkäyttöä, suojautumaan auringolta sekä osallistumaan kansallisiin seulontoihin ja rokotusohjelmiin.

Älä anna syövälle etumatkaa – Syövän varhaisen toteamisen palvelut Docrateella

Jokainen voi siis itse vaikuttaa syöpäriskiinsä ja mahdollisen syövän varhaiseen toteamiseen. Esimerkiksi rintojen säännöllinen tutkiminen ja joukkoseulontoihin osallistuminen ovat keinoja, joilla voit itse vaikuttaa siihen, että syöpä löydetään sen ollessa varhaisessa vaiheessa.

Syövän varhaisella diagnosoinnilla on suuri merkitys hoidon valintaan ja syövästä parantumiseen. Jos syöpä löydetään varhain ja paikallisena, se on usein mahdollista parantaa. Lääketiede ja hoitomenetelmät ovat kehittyneet viime vuosikymmeninä rohkaisevan paljon.

Docrates tarjoaa mahdollisuuden syöpien riskikartoitukseen ja varhaisen toteamisen palveluihin, jolla tarkoitetaan syövän esiasteiden ja varhaisvaiheiden tutkimista. Näillä varhaisen toteamisen tutkimuksilla voit keventää huoltasi esimerkiksi, jos suvussasi esiintyy syöpää, tai et kuulu joukkoseulonnan piiriin ikäsi vuoksi.

Voit varata ajan syöpälääkärillemme henkilökohtaiseen riskikartoitukseen tai valita tutkimuksen ilman lääkärin vastaanottoa. Nämä varhaisen toteamisen palvelut ovat oireettomille henkilöille. Jos sinulla on oireita tai epäilet syöpää, ota yhteyttä ajanvaraukseemme, jossa hoitajamme järjestävät sinulle ajan erikoislääkärille nopeasti.

Lue lisää syövän varhaisen toteamisen palveluista ja varaa aika!

Terveet elintavat ennaltaehkäisevät syöpää

Emme voi vaikuttaa ikäämme, sukupuoleemme tai perimämme mukanaan tuomaan alttiuteen sairastua syöpään. Vanhetessamme solujen kyky torjua ja korjata vaurioita heikkenee, joten iän myötä myös syöpäriski kasvaa. Ihmisen oma käyttäytyminen ja elinympäristö vaikuttavat syöpien syntyyn. Niiden tuntemisella ja huomioonottamisella on merkitystä syöpätautien ennaltaehkäisyssä.

Jopa kolmasosa syöpätapauksista on ehkäistävissä elintavoilla. Syöpäriskiä vähentävät terveelliset elintavat, kuten oikeanlaiset ruokailutottumukset ja riittävä liikunta. Terveellinen ruokavalio ja fyysinen aktiivisuus eivät ainoastaan ehkäise syöpää, vaan ne auttavat myös jaksamaan arjessa.

Syövän ennaltaehkäisemiseksi:

 • Huolehdi hyvinvoinnistasi liikkumalla säännöllisesti.
 • Pyri pysymään mahdollisimman normaalipainoisena.
 • Syö terveellisesti. Suosi kasvisvoittoista ruokavaliota.
 • Älä tupakoi ja vältä runsasta alkoholin käyttöä.
 • Osallistu kansallisiin syöpäseulontoihin ja rokotusohjelmiin.
 • Suojaa itsesi auringolta ja vältä liiallista auringossa oleskelua.
 • Tutki rinnat säännöllisesti.

Miten voit osallistua Maailman syöpäpäivän tavoitteisiin

Pidä huolta omasta hyvinvoinnistasi ja käy seulonnoissa, kun kutsu tulee. Syövän voittamiseen tarvitaan laadukasta tutkimusta. Syöpätyötä voi tukea esimerkiksi tukemalla syöpätutkimusta tekemällä lahjoituksen (ks. esimerkiksi https://syopasaatio.fi/lahjoita/) tai tekemällä henkilökohtaisen terveyspäätöksen!

Lue lisää

Miksi potilaamme ovat valinneet Docrates Syöpäsairaalan?

Miksi potilaamme valitsevat yksityisen syöpäsairaalan maassa, jossa on saatavilla myös maailman parhaisiin kuuluva julkinen syövänhoito? Yksi syy on viiveettömyys. Docrates...

Lue lisää

Syöpälääkäri kertoo geenimuutoksille pahiten altistavat elintavat – havahdu näihin oireisiin

Suurin osa syövistä liittyy elintapoihin eikä geeneihin, sanoo Docrates Syöpäsairaalan perustaja, professori Timo Joensuu.

Miten syöpä löytyy ajoissa?

Paljon puhutaan siitä, miten tärkeää syöpä on havaita varhain, ja kuinka aikaisessa vaiheessa löytyneen syövän hoitotulokset ovat paremmat. Mutta mitä...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

 • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
 • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
 • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
 • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16