Skip to content

Miten syöpä löytyy ajoissa?

9.4.2021 Kategoriat: Artikkelit
Elintavat ja syöpä Syövän diagnosointi
Paljon puhutaan siitä, miten tärkeää syöpä on havaita varhain, ja kuinka aikaisessa vaiheessa löytyneen syövän hoitotulokset ovat paremmat. Mutta mitä jokainen meistä voi tehdä, jotta mahdollinen syöpä löytyisi ajoissa?

Syöpä kohtaa arviolta joka kolmatta suomalaista jossakin vaiheessa elämää. Väestön ikääntyessä syöpätapauksetkin lisääntyvät, mutta syöpään kuolleisuuden ei tarvitse kasvaa. Jokainen voi myös itse vaikuttaa siihen, missä vaiheessa syöpä löytyy. Aikaisessa vaiheessa havaittu syöpä, joka ei vielä ole ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä, on nykyisin usein hyvin hoidettavissa.

Terveet elintavat ennaltaehkäisevät syöpää

Arvioidaan, että kolmannes kaikista maailman syöpätapauksista olisi estettävissä hyvien elintapojen ansiosta. Omaa riskiä sairastua syöpään voi siis vähentää syömällä terveellisesti, välttämällä alkoholia ja tupakkaa, liikkumalla riittävästi sekä suojautumalla auringonvalolta. Painonhallinta on tärkeää myös omaa syöpäriskiä arvioitaessa.

Ravinnolla on suora yhteys ihmisen terveyteen, myös syövän ehkäisyssä. Erityisen paljon ruokavalio vaikuttaa ruoansulatuskanavien syöpiin, mutta oikeanlaisella ruokavaliolla on merkitystä myös muiden syöpien kohdalla. Tärkeintä on katsoa kokonaisuutta ja arjen päivittäisiä valintoja. Herkuttelu silloin tällöin ei ole pahasta, eivätkä yksittäiset ruoka-aineet, juomat ja mausteet ratkaise.

– Parhaat syöpäterveyttä ja hyvinvointia edistävät ruokavaliomallit ovat tutkimusten mukaan yleisten ravintosuositusten mukainen ruokavalio sekä niin sanottu Välimeren ruokavalio, johon kuuluvat oleellisena osana muun muassa runsas kasvisten käyttö sekä vähäinen liha- ja maitotuotteiden käyttö. Vaihtoehtoruokavalioista, kuten pH-dieetista, karppauksesta, paastosta ja Gersonin dieetistä, ei ole näyttöä syövän ehkäisyssä tai hoidossa, eikä niitä siksi voida suosittaa syövän ehkäisyyn, toteavat syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, professori Timo Joensuu ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kirjassaan ”Syö hyvin, voi paremmin – Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena”.

Ruokavalion suorat vaikutukset syöpäriskiin näkyvät usein kuitenkin vasta vuosien tai vuosikymmenten saatossa. Ruokavaliolla ei yksinään voida myöskään suoranaisesti parantaa jo puhjennutta syöpää tai korvata lääkehoitoa, sädehoitoa, leikkaushoitoa tai muita mahdollisia lääketieteellisiä syöpähoitoja. Tasapainoinen ruokavalio voi kuitenkin tukea muita hoitoja syövästä selviämisessä.

Muista nämä:

  • Alkoholi on merkittävä syövän riskitekijä. Sen vähäinenkin käyttö lisää ruuansulatuskanavan syövän sekä rinta- ja maksasyövän vaaraa. Myös viinin maltillisenkin kulutuksen on havaittu lisäävän syöpäriskiä.
  • Jopa ruuanvalmistusmenetelmillä on vaikutusta syöpäriskiin. Erityisesti käristämisen, savustamisen ja runsaan suolan käytön on todettu suurentavan syöpäriskiä.
  • Lihavuus on keskeinen monen syöpätyypin riskitekijä. Lihavuuden ehkäisy on siksi yksi tärkeimmistä tavoista ehkäistä syöpää.
  • Syöpää ehkäisevä ruokavalio tukee painonhallintaa ja ehkäisee lisäksi myös muita sairauksia, kuten muistihäiriöitä, tyypin 2 diabetesta, masennusta sekä sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia.

Syövän varhaisen toteamisen keinot

Osa syövistä puhkeaa, vaikka elintavoissa ei olisi moitittavaa, sillä iso osa syövistä liittyy ikääntymiseen. Iän karttuessa solujen kyky torjua ja korjata vahingollisia solumuutoksia heikkenee. Myös sattuma ja geenit ratkaisevat paljon.

Syövistä osa varoittaa itsestään erilaisilla oireilla. Luomen värin muuttuminen voi kertoa melanoomasta, rinnasta löytyvä kyhmy rintasyövästä, virtsaamisongelmat miehillä viestivät eturauhaseen liittyvistä ongelmista. Vatsan toimintaan liittyvät haasteet, jatkuva närästys, veri ulosteessa, äänen jatkuva käheys ja yskä – nämä kaikki oireet saattavat kertoa syövästä.

Syöpä voi myös alkuvaiheessa olla täysin oireeton. Esimerkiksi eturauhassyöpä, Suomen yleisin syöpä, ei tyypillisesti aluksi aiheuta minkäänlaisia oireita.

– Eturauhassyöpäkasvain kasvaa usein eturauhasen reunamilla, kaukana virtsaputkesta. Siksi se ei aluksi usein oireile mitenkään, kertoo Timo Joensuu.

Oireettoman syövän löytymiseksi kansallisiin seulontaohjelmiin kannattaa osallistua. Esimerkiksi, puolet rintasyöpädiagnooseista löytyy seulontamammografian avulla, ennen kuin nainen itse on huomannut minkäänlaista kyhmyä rinnassaan. Mammografia löytää kasvaimen paljon pienempänä kuin mitä itse sormilla tunnustelemalla on mahdollista. Silti omatarkkailu mammografiatutkimusten välissä kannattaa.

Joissakin tapauksissa, esimerkiksi sukuriskin takia, kannattaa syövän varhaiseen löytämiseen tähtäävät tutkimukset, kuten mammografia, aloittaa jo ennen kansallista seulontaohjelmaa. Kansallisessa seulontaohjelmassa ei myöskään tällä hetkellä ole kaikkia tutkimuksia: miesten PSA-seulontaa ei järjestetä Suomessa.

Docrates Syöpäsairaala tarjoaa kattavan palvelukokonaisuuden syövän varhaisen toteamisen tueksi:

  • PSA-verikoe eturauhassyövän varhaiseen toteamiseen
  • FIT-ulostekoe suolistosyövän varhaiseen toteamiseen
  • Mammografia* ja rintojen magneettitutkimus rintasyövän varhaiseen toteamiseen
  • Ihotautilääkärin luomitarkastus ihosyöpien, erityisesti melanooman varalta
  • Keuhkosyövän riskikartoitus keuhkosyövän varhaiseen toteamiseen
  • Syöpälääkärin riskikartoitus muiden syöpien osalta

Tutkimuksiin pääsee Docrateella viivettä, myös ilman lähetettä. *Mammografiaan lähete tarvitaan, ja sen saa tarvittaessa Docrateelta.

Lue lisää syövän varhaisen toteamisen ja syövän riskikartoitustutkimuksista täältä.

Diagnostiikka varhaisen havaitsemisen tukena

Mikäli varhaisen toteamisen tutkimuksissa löytyy syytä epäillä syöpää, tarvitaan jatkotutkimuksia. Nämä ovat yleensä kuvantamistutkimuksia; esimerkiksi magneettitutkimus tai keuhkojen tietokonetomografia. Joissakin tapauksissa tarvitaan koepala diagnoosin varmistamiseksi.

Syöpähoidot kehittyvät koko ajan. Uudet lääkehoidot tuovat lisää toivoa. Ja geeniprofiloinnin avulla syöpiin on mahdollista löytää uusia tehokkaita täsmälääkkeitä ja sulkea pois hoitoja, joista ei omalla kohdalla todennäköisesti ole hyötyä. Myös leikkaus- ja sädehoitotekniikat kehittyvät jatkuvasti. Monia edenneitäkin syöpiä voidaan nykyisin hoitaa aktiivisesti kuten kroonista sairautta siten, että ihminen voi edelleen elää laadukasta elämää syövästä huolimatta.

Erilaisia ja ennen kaikkea yksilöllisiä diagnostisia menetelmiä syövän toteamiseen sekä uusia hoitovaihtoehtoja on siis tänä päivänä olemassa. Lisäksi omilla valinnoillaan jokainen voi vaikuttaa ennaltaehkäisevästi monien syöpäsairauksien mahdolliseen puhkeamiseen ja niiden varhaiseen havaitsemiseen.

Asiakastiedote 3.9.2024

Mehiläinen on 2.9.2024 allekirjoitetulla kaupalla ostanut Docrates Oy:n, jonka johdosta Docrates Syöpäsairaala siirtyy osaksi Mehiläistä. Docrateen asiakkaiden ja potilaiden hoitosuhteet...

Lue lisää

Docrates Mehiläinen Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri: ”Geenitieto on olennainen osa nykyaikaista syövän hoitoa”

Uudet molekyylidiagnostiikkaan pohjautuvat hoitomuodot mahdollistavat yhä useamman potilaan paranemisen syövästä kokonaan ja levinnyttä syöpää voidaan tulevaisuudessa hoitaa kroonisena tautina. Mehiläisen...

Kilpailuviranomainen antoi päätöksensä Mehiläisen ja Docrates Syöpäsairaalan yrityskaupalle – prosessi etenee suunnitellusti

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on tänään 27.8.2024 hyväksynyt Mehiläisen ja Docrates Syöpäsairaalan yhdistymisen. Kauppa laajentaa Mehiläisen palveluvalikoimaa syöpäsairauksien diagnostiikkaan, hoitoon...

Avoin työpaikka: Tule meille vastuupatologiksi!

Tule työskentelemään yksilöllisen ja potilaslähtöisen syövän hoidon ympärille suunniteltuun moderniin sairaalaan, jossa moniammatillinen tiimi työskentelee yhdessä potilaan parhaaksi. Etsimme joukkoomme...

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16