Skip to content

Hans Holmgren – Levinnyt eturauhassyöpä

Hans Holmgrenia hoidettiin vuosien ajan monin eri tavoin lukuisissa sairaaloissa Tukholmassa. Siitä huolimatta hänen PSA-arvonsa nousi. Holmgren päätti hakea toisen mielipiteen eturauhassyöpänsä hoitoon Suomesta.

Hans Holmgrenin, 77, syöpä paljastui alun perin 1990-luvulla työterveystarkastuksessa, jossa hänen PSA-arvonsa todettiin olevan kohonnut. Jatkotutkimusten jälkeen taudin etenemistä estävä lääkitys aloitettiin välittömästi, ja Holmgrenille tarjottiin myös testosteronituotannon lopettavaa hormonihoitoa.

– Hormonihoito ei tuntunut itsestäni hyvältä vaihtoehdolta, joten lähdin Berliinin yliopistosairaalaan hakemaan toista mielipidettä asiaan, Holmgren kertoo.

Hoidoksi valikoitui lääkehoito ja käytettyään useiden vuosien ajan erilaisia syövän etenemistä estäviä lääkkeitä, Holmgrenin päässä kypsyi lopulta ajatus koko eturauhasen poistosta.

Leikkaus tehtiin Sophiahemmetin sairaalassa Tukholmassa. Operaation jälkeen Holmgrenin olo oli hyvä. Hän palasi töihin ja jatkoi normaalia elämäänsä.

– Luulin olevani jälleen terve. Vuonna 2006 minut kiidätettiin tajuttomana ambulanssilla sairaalaan lyötyäni pääni jäähän luisteluretkellä. Tällöin huomattiin, että syöpäni on uusiutunut. PSA-arvoni oli 4-5, Holmgren muistelee.

– Se oli totta kai suuri pettymys. Sain jälleen kerran uusia lääkkeitä. Tämän lisäksi minulle annettiin sädehoitoa.

Docrates Syöpäsairaala löytyi uteliaisuudesta

– Olen tehnyt omia keksintöjä ja ollut aina luonteeltani utelias, minkä vuoksi olen pysynyt ajan tasalla myös syövän hoidon edistymisestä, Holmgren sanoo.

– Etsin netistä kokonaisvaltaista ja mieluiten parantavaa hoitoa, jossa otettiin huomioon myös elämänlaadulliset seikat. Tällöin löysin Helsingissä sijaitsevan Docrates Syöpäsairaalan kotisivut, joilla kerrottiin uudesta, vielä kokeellisesta, radioaktiivisesta isotooppihoidosta.

Hoito herätti Holmgrenin mielenkiinnon, sillä se kuulosti nykyaikaiselta eli juuri siltä, mitä hän  oli etsinytkin.

– Otin yhteyttä Docrateelle ja keskustelin puhelimessa syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuun kanssa. Hän kertoi voivansa ottaa minut vastaan jo seuraavana päivänä.

Hoidot aloitettiin Docrateella heti

Holmgren saapui Helsinkiin Timo Joensuun vastaanotolle maaliskuussa 2018. Huolimatta pitkistä hoitosuhteistaan sekä tukholmalaisiin että ulkomaalaisiin sairaaloihin, Holmgren saapui Docrateelle luottavaisin mielin.

– Tavattuani Timo Joensuun, minulle tuli olo, että edessäni on asiantunteva ja ammattitaitoinen henkilö, jolla on pitkä kokemus syövän hoidosta. Hän tarkasteli syöpääni kokonaisvaltaisesti ja kuunteli ajatuksiani. Sain vastauksia moniin kysymyksiini ilman, että minun tarvitsi niitä edes erikseen kysyä. Sain myös tavata heti oman kontaktihenkilöni, sairaanhoitaja Johanna Baarmanin. Tuntui, että minusta todella välitetään.

Docrateella Holmgrenille  tehtiin huolelliset tutkimukset, joissa selvisi, että syöpä oli levinnyt luustoon. Etäpesäkkeitä löytyi muun muassa solis- ja kylkiluista. Tämän lisäksi varmistui, että uusi kokeellinen isotooppihoito sopii Holmgrenille. Hoidot päätettiin aloittaa välittömästi.

Uutta kokeellista hoitomuotoa voidaan käyttää niille potilaille, joilla on todettu F-PSMA-PET-TT-tutkimuksella ns. PSMA-positiivisia syövän etäpesäkkeitä. Radioaktiivinen lääkeaine hakeutuu verenkierron mukana eturauhassyöpäsoluihin missä tahansa kehossa. Tämä mahdollistaa, että hoitoa voidaan antaa, vaikka syöpä olisi levinnyt laajallekin.

Ensimmäisen hoitokerran jälkeen Holmgrenin tilanne näytti positiiviselta. PSA-arvo laski heti puoleen. Holmgren sai hoitoja useamman kerran ja PSA jatkoi laskemistaan, minkä lisäksi hoidon teho nähtiin PET-kuvissa, kun syöpäsolut hiljalleen katosivat.

– Onnistuneen isotooppihoitojakson jälkeen Timo Joensuu ehdotti minulle jatkohoidoksi kemoterapiaa, sillä hänellä oli siitä hyviä kokemuksia. Harkitsin tätä jonkin aikaa, sillä tiesin, mitä solumyrkyt tekevät keholle. Luotin kuitenkin Timoon ammattitaitoon, ja jatkoimme hänen suosittelemallaan tiellä.

Takaisku syövän palatessa

Holmgren kävi Docrateella kemoterapiassa yhteensä kuusi kertaa. Hoidot olivat rankkoja, ja edestakaiset lennot Helsinkiin ottivat koville. Holmgren kertoo kuitenkin jaksaneensa ne, sillä hän sai perheeltään apua käytännön asioissa.

Viimeisen hoitokerran jälkeen Holmgren ja Docrateen hoitotiimi saivat huonoja uutisia. PSA-arvo oli jälleen noussut. Syöpää löydettiin kaulan vasemmalta puolelta imusolmukkeesta. Osa syöpäsoluista oli siis selvinnyt.

Huonoista uutisista huolimatta Holmgren ei heittänyt pyyhettä kehään. Hän on saanut sädehoitoa kaulan imusolmukkeisiin ja tällä hetkellä tilanne näyttää jälleen positiiviselta: PSA-arvot ovat kääntyneet laskuun.

– Näiden sädehoitokertojen jälkeen odotuksena on, että tulen olemaan terveempi pidempään. Silloin olen saavuttanut tavoitteeni – elämäni on jatkunut. Olen aina luottanut siihen, että osaan valita oikean tien.

”Mahdottomat projektit ovat aina vetäneet minua puoleensa”

Alun perin Trelleborgista kotoisin oleva Holmgren on koulutukseltaan rakennusinsinööri. Muutettuaan opintojensa jälkeen Tukholmaan hän perusti perheen ja alkoi työskennellä keksintöjen, patenttien ja teknisten kehitystehtävien parissa.

Holmgren kertookin, että hänen sydäntään ovat aina lämmittäneet uudet teoriat ja ihmiset, jotka vievät asioita eteenpäin.

– Ympäristö, jossa lahjakkaat ihmiset ottavat haasteita vastaan ja uskaltavat kokeilla uusia ideoita, on erittäin stimuloiva. Mahdottomat projektit ovat aina vetäneet minua puoleensa, Holmgren toteaa.

– Kaikki keskustelut Docrateella, tämä ympäristö, koko talo, kaikki täällä hengittää osaamista ja itseluottamusta. He tietävät mitä tekevät, ja jokaisella työntekijällä on syövänhoidosta vahva kokemus. Pätevyys luo itselleni turvallisen olon.

Docrateen lisäksi Holmgren on saanut paljon tukea omalta perheeltään ja ystäviltään. Yhdestä asiasta hän on erityisen kiitollinen.

– Minulla on kaksi upeaa lasta ja lastenlasta. En yksinkertaisesti ole vielä valmis luopumaan heistä. Olen vakuuttunut, että olen valinnut oikean paikan saadakseni apua. Nyt työskentelen kuntoni mukaan ja luen kirjoja, menen ulos syömään ja tapaan mukavia ihmisiä. Jatkan yksinkertaisesti elämistä.

– Suuri kiitos Docrateelle ja kaikille siellä työskenteleville. Olette onnistuneet luomaan yhdessä hyvän ja miellyttävän sairaalan.

Lue potilaidemme kertomuksia

Rintasyövästä toipunut Jaana: Docrateella korostuu elämänlaadun merkitys, täällä ei hoideta tilastoja

Istumme Jaana Nurmen kanssa Arabianrannan asukastalo Bokvillanissa vapaaehtoisvoimin pyörivän Kaffilan sohvalla. Aurinko valaisee huoneen, joka on aikanaan toiminut Arabian tehtaanjohtajan...

Lue lisää

Eturauhassyöpään sairastunut Mikko: Haluan vielä kilometrejä mittariini

Mikko Ässämäen eturauhassyöpädiagnoosi antoi odotuttaa itseään, vaikka merkit olivat ilmassa jo paljon aiemmin.

Rintasyöpäpotilaan tarina: Täytyy löytää pieniä hyviä hetkiä, vaikka maailma myllertää ympärillä

On joulukuu ja ensimmäinen pitkä koronavuosi lähenee loppuaan. Turkulaisessa ravintolassa istuu pariskunta, joka keskustelee intensiivisesti, välillä nauretaan ja välillä itketään....

Janos Uotila: Nyt ymmärrän tarkan ja yksilöllisen diagnoosin merkityksen

Sairaalan aulassa istuu mies hymyssä suin. 45-vuotiaalle Janos Uotilalle tämä aula ja etenkin sen viereinen sädehoidon tila ovat tulleet hyvinkin...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16