Skip to content

Hannu Nurmio: Tavoitteena normaali arki

Kun rockmuusikko Hannu ”Tuomari” Nurmio, 73, sai tietää PSA-arvojensa olevan koholla, hän päätti hakeutua magneettikuvaukseen, varmuuden vuoksi. Eturauhasesta kuvissa löytynyttä kasvainta oli syytä epäillä syöpäkasvaimeksi, mikä varmistettiin neulanäytteellä.

Tiedossa oli, että eturauhassyöpä on vanhempien miesten yleisin syöpä. Diagnoosin varmistuttua hänellä oli kuitenkin monia kysymyksiä mielessään: Kuinka vakava tilanne on? Kuinka aggressiivinen kasvain on? Mikä olisi paras hoito?

Hannu kertoo hakeutuneensa Docrates Syöpäsairaalaan, koska halusi kasvaimen laadusta vielä toisen mielipiteen ja uskoi sairaalan asiantuntijuuteen.

– Tiedossani oli, että täällä sairaalassa asiantuntijuus on huipussaan myös kansainvälisellä vertailulla, Hannu”Tuomari” Nurmio sanoo.

Docrateella selvisi, että kasvaimen sijainti eturauhasen alareunassa oli vaikeuttanut näytteen ottamista koko alueelta, eikä näytteiden perustella voinut tarkasti tietää, kuinka aggressiivinen kasvain on.

Sädehoitoa kellosepän tarkkuudella, bonuksena joustava palvelu

Syövän hoitovaihtoehtoja pohdittaessa puntarissa olivat elinajan odote ja elämänlaatu sekä hoitojen vaatimat taloudelliset panostukset. Hoitona Hannu on saanut hormonihoitoa ja sädehoitoa. Normaalin sädehoidon lisäksi hän on saanut kudoksensisäistä HDR-täsmäsädehoitoa, josta Docrateella on vankka kokemus.

– Docrateella on edistynein laitteisto sädehoitojen kohdistamiseen, mikä säästää mahdollisimman paljon terveitä kudoksia kasvaimen ulkopuolelta. Varsinkin silloin, kun kasvain on kosketuksissa niihin, sädehoito on kuin kellosepän työtä. Punnittuani eri vaihtoehtoja totesin, että omaa elämää parempia sijoituskohteita on vaikea keksiä, Hannu Nurmio toteaa.

– Lääkärini Timo Joensuun mukaan tavoitteena on, että syövän leviämisen ja uusiutumisen riski saadaan minimoitua – eli saadaan syöpä kerralla pois pelistä. Ainakaan tämän parempaa hoitoa ei muualta saa, hän jatkaa.

Hannu kiittelee Docrates Syöpäsairaalan henkilökuntaa heidän asiantuntemuksestaan ja ystävällisyydestään.

– Bonuksena Docrateella on huipputeknologian lisäksi joustava ja ystävällinen palvelu. Kaikki on sujunut hyvin ja aikataulut on saatu sovittua – niin kuin kävisi kellokortin leimaamassa. Nettipalvelulla olen saanut vastauksen samana päivänä, kun olen sieltä jotain kysellyt, hän kertoo.

Realistinen suhtautuminen sairauteen

Hoitojen haittavaikutukset Hannu on kokenut maltillisina ja siedettävinä. Yölliset WC-käynnit ovat lisääntyneet ja hormonisalpaus on aiheuttanut hikoilupuuskia, mutta vakavammilta oireilta hän on välttynyt.

– Hormonitasapaino vaikuttaa tietysti myös psyykeen ja seksuaaliseen mielenkiintoon. Todennäköisesti tilanne kuitenkin normalisoituu hoitorupeaman päätyttyä. Suunnitteilla oli muutenkin keikkatauko, joten olen voinut rauhassa keskittyä paranemiseen ja mietiskellä asioita, Hannu toteaa.

Omasta hyvinvoinnista Hannu huolehtii myös liikunnalla ja kävelyillä rannalla ja metsässä, sekä tarvittaessa vaikka päiväunilla.

Syöpädiagnoosiin ja hoitoihin Hannu on suhtautunut realistisesti. Hänen mielestään on luonnollista, että alttius sairauksiin lisääntyy iän myötä. Sairaudestaan hän on kertonut vain lähimmille ihmisille, eikä kaipaa olalle taputtelua. Tilanne on hyvin hallinnassa.

Syöpädiagnoosi ei ole lamauttava tieto

Muille syöpädiagnoosin saaneille Hannulla on lohdullinen viesti. Hän korostaa, että tilanne Suomessa on hyvä ja ensiluokkaista hoitoa on saatavilla kaikille.

– En halua neuvoa muita, sillä jokaisen tilanne on omanlainen. Syöpädiagnoosin ei kuitenkaan tarvitse olla lamauttava tieto ja eikä sairaus merkitse sitä, että peli on pelattu. Hoidot ovat kehittyneet valtavasti muutamien viime vuosien aikana. Docrates on syöpähoidoissa kirittäjä, jonka kokemus leviää muuallekin, Hannu toteaa.

Päivitetty 8.7.2024

***

Haluatko varata ajan?

Jos haluat tietää enemmän siitä, mitä Docrates Syöpäsairaalassa voimme sinulle tarjota, sairaanhoitajamme vastaavat kysymyksiisi ajanvarausnumerossa +358 10 773 2000. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön tai varata ajan suoraan verkossa.

Yhteydenottopyyntö

Varaa aika verkossa

Lue potilaidemme kertomuksia

Rintasyövän kahdesti sairastanut Pirjo: ”Tuntuu ihanalta, ettei minulla ole enää syöpää”

Pirjo, 75, on sairastanut rintasyövän kahdesti. Tukea ja turvallisuuden tunnetta hänelle loi hoitojen aikana oma puoliso Timo, mutta myös Docrateen...

Lue lisää

Rintasyövästä toipunut Jaana: Docrateella korostuu elämänlaadun merkitys, täällä ei hoideta tilastoja

Istumme Jaana Nurmen kanssa Arabianrannan asukastalo Bokvillanissa vapaaehtoisvoimin pyörivän Kaffilan sohvalla. Aurinko valaisee huoneen, joka on aikanaan toiminut Arabian tehtaanjohtajan...

Eturauhassyöpään sairastunut Mikko: Haluan vielä kilometrejä mittariini

Mikko Ässämäen eturauhassyöpädiagnoosi antoi odotuttaa itseään, vaikka merkit olivat ilmassa jo paljon aiemmin.

Rintasyöpäpotilaan tarina: Täytyy löytää pieniä hyviä hetkiä, vaikka maailma myllertää ympärillä

On joulukuu ja ensimmäinen pitkä koronavuosi lähenee loppuaan. Turkulaisessa ravintolassa istuu pariskunta, joka keskustelee intensiivisesti, välillä nauretaan ja välillä itketään....

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16