Skip to content

Potilaan kokemus: Rintasyöpä ei yllättänyt Outia

Outi Swanljung oli 67-vuotias, kun hän sai kuulla sairastavansa rintasyöpää. Hän ei yllättynyt. "Olin jo odottanutkin sitä", hän kertoo. Nyt syöpää ei enää ole, ja Outi on oppinut arvostamaan elämää aivan uudella tavalla.

Rintasyöpä ei yllättänyt, eikä pysäyttänyt

Outi Swanljung sai neljä vuotta sitten kuulla sairastavansa bilateraalista rintasyöpää, mikä tarkoittaa kasvainta molemmissa rinnoissa.

– Se ei ollut yllätys. Äitini kuoli rintasyöpään ja kaksi veljeäni eturauhassyöpään, Outi sanoo hiljaa, mutta tyynesti.

Outi ei tuhlannut aikaa tunteiluun edes saatuaan tietää sairastumisestaan. Toiminnan naisena hän halusi parantua mahdollisimman nopeasti. Hän halusi pian hoitoon, ja otti heti yhteyttä yksityiseen Docrates Syöpäsairaalaan Helsingissä. Magneettikuvauksessa selvisi, että Outilla oli kolme kasvainta, kaksi oikeassa ja yksi vasemmassa rinnassa. Leikkauksessa häneltä poistettiin molemmat rinnat.

– Matkustin sen jälkeen Italiaan hyvien ystävieni luo lepäämään. Se oli minulle siinä tilanteessa todella tärkeää ja arvokasta, kertoo Outi, joka jatkaa vielä 70-vuotiaanakin työelämässä tutkijana ja on juuri istahtanut työpäivän päätteeksi sohvalle hengähtämään.

Sytostaattihoito aloitettiin kolmen viikon kuluttua leikkauksesta. Outi jatkoi työntekoa koko 12-viikkoisen hoidon ajan. Onnekseen hän voi suhteellisen hyvin joka päivä.

– Vietin niin normaalia elämää kuin mahdollista. En ollut kovin huolissani omasta puolestani. Sellaisesta ei ole siinä tilanteessa mitään hyötyä, hän sanoo.

Hän oli sen sijaan huolissaan aikuisen poikansa ja 10 vuotta nuoremman sisarensa puolesta.

– Lähisuvussani on ollut syöpää, joten olen oppinut käsittelemään pelkoa. Se ei ole haitannut elämääni. Turha huolehtiminen vain pilaa elämän, ja sitä en halunnut.

Outilla oli vielä silloin hammaslääkärivastaanotto, ja hän on lähes koko aikuisikänsä tehnyt sen ohella myös opetustyötä ja jatko-opiskellut. Hän kertoo olleensa aina utelias. Se tuli sairauden aikana tarpeeseen.

– Koska lähipiirissäni oli ollut niin monta syöpätapausta, olin hyvin perillä asioista ja tiesin, mitä minulle tapahtuu. Minulla oli lisäksi koko ajan sama lääkäri ja hoitaja, joiden puoleen saatoin kääntyä, jos tarvitsin tietoa. Tunsin alusta asti olevani hyvissä käsissä, Outi kertoo.

Neljä vuotta diagnoosin jälkeen

Outin diagnoosista on kulunut yli neljä vuotta. Hänen hoitovasteensa oli hyvä, joten hän pystyy elämään normaalisti. Hän käy varmuuden vuoksi edelleen kontrollikäynneillä Docrates Syöpäsairaalassa kaksi kertaa vuodessa.

– Minulla on ollut koko ajan sama hoitotiimi, joten sairaalassa käynti on minulle turvallinen ja miellyttävä kokemus.

Taide on aina ollut Outille hyvin tärkeää, ja sairauden aikana sen merkitys vahvistui entisestään. Niinpä hän päätti antaa Docrates Syöpäsairaalalle lainaksi omasta kokoelmastaan 40 teosta, johon sisältyy muun muassa tunnetun suomalaistaiteilijan Heli Hiltusen maalauksia.

– Sairastuttuani aloin kokea taiteen aivan uudella tavalla. Aistimukset ja värielämykset tuntuivat voimakkaammilta kuin aiemmin. Sain taideteosteni katselemisesta suurta lohtua ja rauhaa. Toivottavasti muutkin Docrateen potilaat voivat kokea samanlaisia tunteita, hän sanoo.

Hoitojen jälkeen Outin asenne elämään on muuttunut jonkin verran.

– Olen aina arvostanut kulttuuria, mutta nykyisin arvostan taidetta ja musiikkia entistä enemmän. Ja nautin elämästä, annan arvoa jokaiselle päivälle aivan eri tavalla kuin ennen.

“Minulla on ollut koko ajan sama hoitotiimi, joten sairaalassa käynti on minulle turvallinen ja miellyttävä kokemus.” – Outi

Lue potilaidemme kertomuksia

Rintasyövästä toipunut Jaana: Docrateella korostuu elämänlaadun merkitys, täällä ei hoideta tilastoja

Istumme Jaana Nurmen kanssa Arabianrannan asukastalo Bokvillanissa vapaaehtoisvoimin pyörivän Kaffilan sohvalla. Aurinko valaisee huoneen, joka on aikanaan toiminut Arabian tehtaanjohtajan...

Lue lisää

Eturauhassyöpään sairastunut Mikko: Haluan vielä kilometrejä mittariini

Mikko Ässämäen eturauhassyöpädiagnoosi antoi odotuttaa itseään, vaikka merkit olivat ilmassa jo paljon aiemmin.

Rintasyöpäpotilaan tarina: Täytyy löytää pieniä hyviä hetkiä, vaikka maailma myllertää ympärillä

On joulukuu ja ensimmäinen pitkä koronavuosi lähenee loppuaan. Turkulaisessa ravintolassa istuu pariskunta, joka keskustelee intensiivisesti, välillä nauretaan ja välillä itketään....

Janos Uotila: Nyt ymmärrän tarkan ja yksilöllisen diagnoosin merkityksen

Sairaalan aulassa istuu mies hymyssä suin. 45-vuotiaalle Janos Uotilalle tämä aula ja etenkin sen viereinen sädehoidon tila ovat tulleet hyvinkin...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16