Julkaistu: 27.04.2020

Syöpäpotilaan kokemus lääketutkimuksesta: “Luulin tarttuvani oljenkorteen, mutta se olikin köysi.”

Mitä lääketutkimukseen osallistuminen voi parhaimmillaan tarkoittaa yksittäisen potilaan kohdalla? Tämä on Valter Laineen kokemus kliinisestä lääketutkimuksesta.

Levinnyttä eturauhassyöpää sairastava tutkimuspotilas Valter Laine sai lääketutkimushoitonsa Docrates Syöpäsairaalassa tilanteessa, jossa muita hoitovaihtoehtoja ei enää ollut saatavilla.

Heti ensimmäisten hoitokertojen aikana Valterin PSA-arvo laski mittaamattomiin, mikä antoi viitettä siitä, että tutkimusvalmisteella voi hänen tapauksessaan olla tehoa. Kun Valterille tehtiin hoidon vasteen arvioinniksi kuvantamistutkimus, selvisi, että tutkimushoito oli tehonnut erittäin hyvin, joten tutkimushoitoa jatkettiin.  Toukokuussa 2017 tutkimushoito on päätetty toistaiseksi lopettaa, koska Valterista ei ole löytynyt kuvantamistutkimuksissa enää merkkejä syövästä. Potilaan tiivis seuranta tutkimuksen puitteissa jatkuu.

Ennen tutkimushoitoon osallistumista Valterin tilanne oli vakava: solunsalpaajahoidon jälkeen syöpä uusi nopeasti, PSA oli noussut 270:een, ja hän mietti saattohoitojärjestelyjä.

– Kun tuli tilaisuus osallistua tutkimushoitoon, päätin, että periksi ei saa antaa. Luulin, että tartuin oljenkorteen, mutta se olikin köysi, toteaa Valter.

Tutkimushoidon aikana vointi oli kohtalainen verrattuna solusalpaajahoitoihin. Tutkimushoito aiheutti hänelle lihasheikkoutta ja väsymystä.

– Vielä en uskalla lähteä melomaan, sillä en ole varma onnistuuko eskimokäännös kanootilla. Täytyy harjoitella, Valter sanoo.

Retkeily luonnossa antaa voimaa

Valterin kesäsuunnitelmissa on lisätä liikunnan määrää. Varsinkin luonnon keskellä lenkkeily antaa hänelle voimaa.

– Liike on lääke! Nautin, että saan taas sulautua luontoon. Nuuksioon voisin tänä kesänä mennä muutamaksi yöksi vaeltamaan ja nukkumaan riippumattoon.

Lisäksi nyt kun hoidon aiheuttama väsymys on hellittänyt, miehellä on taas intoa oppia uutta: 84-vuotias Valter muun muassa opiskelee itsenäisesti opaskirjan avulla valokuvien käsittelyä tietokoneella.

Valter-Laine-2Helsingissä yksityisessä Docrates Syöpäsairaalassa Valter Laineelle annettu hoito on osa maailmanlaajuista lääketutkimusta, jossa muutama sata potilasta on saanut uutta immuno-onkologista syöpälääkettä. Tutkimukseen on osallistunut muitakin Laineen kaltaisia potilaita, mutta näin hyvä hoitovaste levinneen eturauhassyövän lääketutkimuksessa on harvinaista. Nyt tutkijoiden haasteena onkin selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat siihen, miksi osa potilaista hyötyy uudesta tutkimushoidosta, ja miksi toisille uudesta hoidosta ei ole näennäistä hyötyä.

Docrates Syöpäsairaala on yksityinen syövänhoidon erikoisyksikkö Helsingissä. Docrates tarjoaa potilaille mahdollisuuden osallistua kliinisiin syöpälääketutkimuksiin. Lääketutkimukseen osallistuminen merkitsee potilaalle mahdollisuutta saada uusimpia syövänhoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, joita ei ole vielä muuten saatavilla. Tutkimukset tehdään aina viranomaisten tarkasti valvomissa tutkimusolosuhteissa. Maksuttomiin syöpälääketutkimuksiin ei tarvitse lähetettä.

 

Lue potilaidemme kertomuksia

Julkaistu: 27.04.2020

Rintasyöpä – Yhteisellä matkalla Eila ja Esko

Vuosi 2020 ei alkanut niin kuin Eila Hämäläinen ja Esko olivat ajatelleet. Kun Eila sai vuodenvaihteessa rintasyöpädiagnoosin, vaihtuivat pariskunnan haaveet...

Lue lisää
Julkaistu: 27.04.2020

Anna-Leenan rintasyöpä ei näkynyt mammografiassa

Anna-Leena Westlingin, 72, syöpä löytyi varhaisessa vaiheessa – kiitos ultraäänen ja oman aktiivisuuden. Tarinallaan hän haluaa muistuttaa naisia pitämään terveydestään...

Lue lisää
Julkaistu: 27.04.2020

Hans sai levinneeseen eturauhassyöpäänsä tehokasta hoitoa

15 vuoden ajan Hansin tilanne on vaihdellut epätoivosta toivoon. Nyt hän haluaa kertoa matkasta, joka antoi hänelle takaisin elämänlaadun.

Lue lisää
Julkaistu: 27.04.2020

Hans Holmgren – Levinnyt eturauhassyöpä

Hans Holmgrenia hoidettiin vuosien ajan monin eri tavoin lukuisissa sairaaloissa Tukholmassa. Siitä huolimatta hänen PSA-arvonsa nousi. Holmgren päätti hakea toisen...

Lue lisää
Katso kaikki