Skip to content

Entistä tarkempaa diagnosointia ja hoitoa Docrates Syöpäsairaalan uuden sukupolven teknologialla

1.2.2021 Kategoriat: Tiedotteet
Syövän diagnosointi
1.2.2021 | Docrates Syöpäsairaalassa on tehty viimeisen vuoden aikana mittavia laitehankintoja. Sairaalassa on käytössä ainutlaatuinen valikoima laitteita, jotka on suunniteltu vastaamaan erityisesti syövän diagnostiikan ja hoidon tarpeisiin. Kaikki laitteet edustavat jälleen alan viimeisintä teknologiaa tuottaen entistä tarkempaa tietoa potilaan hoitopolulla samalla parantaen potilasturvallisuutta ja –mukavuutta.

Viimeisimpinä on uusittu PET-TT-kamera sekä hankittu uuden sukupolven 3D-mammografialaite. Molemmat ovat Suomessa vielä harvinaisia. Sairaalaan on lisäksi hankittu viimeisen vuoden aikana moderneinta sädehoitoteknologiaa edustavat uudet sädehoitokiihdyttimet sekä täysin uusi magneettikuvantamisen laite. 

Uusimman teknologian ja moniammatillisen erikoisosaamisen avulla potilas saa tarkan ja yksilöllisen hoidon

Docrates Syöpäsairaalassa potilaan diagnosointivaiheeseen osallistuu moniammatillinen asiantuntijatiimi. Sairaalan vakituiseen henkilökuntaan kuuluvat kokeneet radiologit, isotooppilääketieteen erikoislääkärit ja fyysikot, joiden saumattomalla yhteistyöllä hoitavan lääkärin kanssa räätälöidään potilaan yksilöllinen hoitopolku. Erikoisasiantuntijoiden osaamisen lisäksi, viimeisin teknologia ja laitteisto mahdollistavat erittäin tarkat tutkimukset syövän sijainnista, laadusta ja levinneisyydestä. 

Docrates Syöpäsairaala on sädehoidon uranuurtaja

Docrates Syöpäsairaala on alusta asti ollut Suomessa sädehoidon uranuurtaja, ja uusittu laitteisto edustaa nykypäivän kehittyneintä sädehoitotekniikkaa. Docrateella syövänhoidossa käytetään sekä ulkoista että kudoksensisäistä sädehoitoa riippuen syövän laadusta ja sijainnista. Sädehoidon annossuunnittelussa hyödynnetään uutta tekoälyyn perustuvaa ohjelmistoa. Uuden sukupolven tekniikalla suunnitellun ja toteutetun sädehoidon aiheuttamat mahdolliset haittavaikutukset ovat oleellisesti aikaisempaa vähäisemmät samalla kun kasvain saa entistä suuremman säteilyannoksen. Sairaalan henkilökunta omaa vahvan osaamisen sädehoidon suunnittelusta ja toteutuksesta. Docrateella on erityisosaamista mm. vaativien hoitokohteiden hoidossa kuten aivometastaasien ja uusiutuneiden syöpien sädehoidossa.

– Meillä Docrateella on erittäin vahva osaaminen sädehoidon annossuunnittelusta. Laadimme jokaiselle potilaalle yksilöllisen ja tarkan hoito- ja annossuunnitelman syövänhoitoon. Tämä on keskeinen osa hoitopolkua, kertoo Docrates Syöpäsairaalan fyysikko Timo Kiljunen.

Tarkkaa sädehoitoa ensiluokkaisilla Varian TrueBeam –kiihdyttimillä

Ulkoisessa sädehoidossa on käytössä kaksi Varian TrueBeam 2.7 –lineaarikiihdytintä, joilla tuotetaan elektroni- ja fotonisäteilyä. Se kohdennetaan potilaan syöpäkasvaimeen tarkasti etukäteen tehdyn 3D-annossuunnitelman mukaisesti.

TrueBeam–kiihdyttimissä on täysin digitaalinen hoidonohjausjärjestelmä. Sen avulla hoitopöytä, kuvantamislaitteet ja itse hoitopää liikkuvat tarkasti, nopeasti ja automatisoidusti. Potilaalle tämä tarkoittaa tarkkaa sädehoitoa sekä nopeaa ja näin ollen miellyttävää hoitokokemusta.

PerfectPitch TM 6D-hoitopöydässä on kolme eri liikesuuntaa ja pyörähdyssuuntaa, joiden avulla potilas saadaan nopeasti ja täsmällisesti oikeaan hoitoasentoon. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun hoitopöytää joudutaan liikuttamaan optimaalisen sädehoidon antamisen vuoksi useamman kerran.

Myös uuden sädehoitolaitteen hoidonkohdistukseen käytettävät kuvantamislaitteet ovat ensiluokkaiset. Ne mahdollistavat muun muassa hengitystahdistetut sädehoidot. Hengitystahdistuksessa sädehoito synkronoidaan potilaan hengityksen mukaan, minkä ansiosta hengityksestä johtuva sädetyksen epätarkkuus vähenee. Hengityspidätyksessä annetuissa hoidoissa (esim. rintasyöpä) nopea kuvantaminen mahdollistaa puolestaan parhaan kuvanlaadun.

Docrateella on käytössään useita tekniikoita, joilla varmistetaan paras mahdollinen kohdennus sädehoidossa; mm. AlignRT–pintakohdistusjärjestelmä. Sen avulla potilas asetellaan automaattisesti oikeaan hoitoasentoon, eikä ylimääräisiä ihotatuointimerkkejä enää tarvita.

Tarkat ja monipuoliset kuvantamismenetelmät ja –laitteet syövän diagnosoinnissa

Syövän diagnosoinnissa ja hoidon suunnittelussa tarvitaan täsmällistä kuvantamista, sillä tarkka diagnoosi vaikuttaa keskeisesti hoitojen tuloksellisuuteen. Docrateella hoitava erikoislääkäri määrittelee kullekin potilaalle tarvittavat kuvantamistutkimukset ja asiantuntevan hoitohenkilöstön.

Anatomiseen ja radiologiseen kuvantamiseen käytetään mm. magneettikuvausta (MRI/MK). Isotooppikuvausta aineenvaihdunnalliseen ja funktionaaliseen kuvantamisen hyödynnetään mm. PET-TT-kuvantamislaitetta.

Magneettikuvausta Siemensin uusimmalla Magnetom Vida 3T:llä – kolmen teslan kuvausvoimalla

Magneettikuvaus (MRI) on menetelmä, jolla elimistöstä saadaan tarkkoja leikekuvia. Sen avulla lääkärit selvittävät syövän sijaintia ja levinneisyyttä kehossa. Magneettikuvantamista käytetään myös syövän hoidon suunnittelussa ja hoidon onnistumisen seurannassa.

Docrateella magneettikuvaukset tehdään Siemensin uudella Magnetom Vida 3T:llä, jossa kuvaus perustuu kolmen teslan magneettikentän kuvausvoimaan. Leikekuvat ovat entistä parempilaatuisia, jonka ansiosta lääkärien on mahdollista tehdä tarkempia diagnooseja nopeammin. Tämän seurauksena potilas saa parempia ja yksilöllisempiä hoitosuunnitelmia. Laite on kaaren muotoinen ja sen aukko on tavanomaista laitetta suurempi, läpimitaltaan 70 cm. Kaaren sisäpuolen valaistus ja tehokas ilmastointi tekevät tutkimuksen potilaalle mahdollisimman miellyttäväksi. Laitteessa on ainutlaatuinen sovellutus, jonka ansiosta esimerkiksi monivaiheinen varjoainetehosteinen kuvaus voidaan nyt tehdä vapaassa hengityksessä, eikä hengitysliike enää häiritse kuvanlaatua.

Eturauhasen magneettiohjattu robottibiopsia

Eturauhasen diagnostinen koepalatekniikka vietiin Suomessa uudelle tasolle, kun vuonna 2019 Docrateella aloitettiin eturauhasen magneettiohjatut robottiavusteiset biopsiat, joiden avulla eturauhassyövän diagnoosi tarkentuu. Nyt eturauhasesta saadaan entistä tarkemmin paikannetut näytteet, myös pienistä ja vaikeasti tavoitettavissa olevista kohdista, ja vähemmin komplikaatioriskein, kun koepaloja otetaan vain 2-3 kpl aiemman noin 12 satunnaisen näytteen sijaan. Pesäkkeen laadusta saadaan näin tarkka vastaus, jonka avulla voidaan entistä tarkemmin valita paras mahdollinen hoito.

Uuden sukupolven PET-TT- Siemens Biograph Vision 600 – entistä tarkempaa kuvantamista

Uudella PET-TT-laitteella kuvantamista hyödynnetään Docrates Syöpäsairaalassa erityisesti syövän levinneisyyttä tai uusiutumista selvitettäessä, hoitovasteen seurannassa sekä sädehoidon suunnittelussa. PET-TT-kuvantamisella on mahdollista löytää syöpämuutoksia, jotka eivät näy muilla menetelmillä.

Suomessa muissa sairaaloissa vielä harvinainen, uuden sukupolven huipputeknologiaa edustava PET-TT-kuvantamisen laite tarjoaa lukuisia etuja vanhempiin PET-TT-laitteisiin verrattuna. Uuden laitteen myötä potilasturvallisuus ja -mukavuus on parantunut entisestään ja hoitosuunnitelmat ovat entistäkin tarkempia. Siemens Biograph Vision 6000 tuottamat kuvat ovat erittäin tarkkoja, sen sisäänrakennettua tekoälyä hyödyntävä OncoFreeze AI –liikekorjausmenetelmä vähentää hengitysliikkeestä johtuvaa kuvanlaadun heikentymistä. Potilaan laitteesta saama sädeannos on pienempi kuin laitteen aiemmassa versiossa ja kuvausajat ovat lyhyempiä.

Lue lisää

Rintasyövästä toipunut Jaana: Docrateella korostuu elämänlaadun merkitys, täällä ei hoideta tilastoja

Istumme Jaana Nurmen kanssa Arabianrannan asukastalo Bokvillanissa vapaaehtoisvoimin pyörivän Kaffilan sohvalla. Aurinko valaisee huoneen, joka on aikanaan toiminut Arabian tehtaanjohtajan...

Lue lisää

Miksi potilaamme ovat valinneet Docrates Syöpäsairaalan?

Miksi potilaamme valitsevat yksityisen syöpäsairaalan maassa, jossa on saatavilla myös maailman parhaisiin kuuluva julkinen syövänhoito? Yksi syy on viiveettömyys. Docrates...

Aidosti yksilöllistä syövänhoitoa – Mistä on kyse, ja mitä se tarkoittaa potilaalle?

Aidosti yksilöllinen syövänhoito perustuu geeneihin ja yksilöllisiin tarpeisiin. Docrates Syöpäsairaalassa hoitoa toteutetaan yksilöllisen syövänhoidon ylilääkäri Juha Konosen johdolla.

Geenitestaus mullistaa syövänhoitoa – Mitä se tarkoittaa yksittäiselle potilaalle?

Genomitieto on muuttanut käsitystämme syövänhoidosta, erityisesti edenneiden syöpien kohdalla. Geeniprofiloinnin ansiosta voimme jo tänä päivänä antaa yksilöllistä, tutkimusnäyttöön perustuvaa täsmähoitoa...

Miksi valita Docrates
Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16