Elintavoilla on suuri merkitys vakavien sairauksien kehittymisessä. Arvioidaan, että jopa kolmasosa syövistä olisi ehkäistävissä oikeilla elintavoilla.

Suurimmassa osassa syöpätapauksia ei voida osoittaa yksittäistä syytä, joka olisi aiheuttanut sairauden. Syöpätaudit ovat monimuotoinen ryhmä sairauksia, joiden syyt, oireet ja hoito voivat poiketa paljonkin toisistaan.  Voit itse vaikuttaa syöpäriskiisi ja mahdollisen syövän varhaiseen toteamiseen.

Seuraavassa lisätietoja elintavoista ja niiden merkityksestä syöpäriskiin. Mikäli olet huolissasi elintavoistasi, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Syövän ennaltaehkäisemiseksi voit kiinnittää huomiota näihin:

1)    Huolehdi hyvinvoinnistasi liikkumalla säännöllisesti.
2)    Pyri pysymään mahdollisimman normaalipainoisena.
3)    Syö terveellisesti. Suosi kasvisvoittoista ruokavaliota.
4)    Älä tupakoi ja vältä runsasta alkoholin käyttöä.
5)    Osallistu kansallisiin syöpäseulontoihin ja rokotusohjelmiin.
6)    Suojaa itsesi auringolta ja vältä liiallista auringossa oleskelua.

Ravitsemus

Joillakin ruoka-aineilla on todettu olevan vaikutusta syöpäriskiin tai sen vähenemiseen. Kokonaisuudessaan syöpäterveyttä edistävän ruokavalion arvioidaan vähentävän syöpäriskiä noin neljänneksellä.

Monipuolinen syöminen on tärkeää. Kasvispainotteinen, runsaskuituinen ruokavalio suojaa nykykäsityksen mukaan syövältä. Esimerkiksi punaisen lihan runsas syönti, teollisesti prosessoidun ruuan (einesten tai pikaruuan) runsas syönti ja runsas alkoholin käyttö voivat lisätä syöpäriskiä. Syöpäriskiä vähentävät runsas kasvisten, hedelmien, marjojen, ja täysjyväviljojen syönti.

Lukuisista tutkimuksista huolimatta ei ole riittävästi tietoa siitä, että yksittäisellä vitamiinilla tai hivenaineella olisi syöpää estävä vaikutus. Kansainvälisten tutkimusten mukaan syövän ennaltaehkäisymielessä on parempi saada tarvittavat vitamiinit ja muut lisäaineet ravinnosta kuin erikseen otettavina tabletteina.

Docrates Syöpäsairaalassa ravitsemusterapeuttina toimiva Reijo Laatikainen kertoo tarkemmin videolla mikä merkitys ruokavaliolla on syöpäriskiä ajatellen.

Ravinnolla näyttää olevan eniten vaikutusta maha-, keuhko- ja rintasyövän, ruokatorven, paksusuolen, peräsuolen, virtsarakon, eturauhasen ja kohdunrungon syöpäriskiin.

Maailman syöpätutkimussäätiö (World Cancer Research Fund, WCRF) arvioi systemaattisesti ravitsemustutkimuksia ja julkaisee ravitsemussuosituksensa noin seitsemän vuoden välein. WCRF suosittaa, että kaikki syöpään sairastuneet saisivat asiaan kuuluvaa ravitsemusneuvontaa aiheeseen perehtyneeltä terveydenhuollon ammattilaiselta. Suomessa laillistettu ravitsemusterapeutti on tällainen henkilö. Ravitsemusterapeutin vastaanoton voi varata Docrates Syöpäsairaalasta.

Syöpään sairastunutta koskevat samat ravitsemussuositukset kuin niitä joilla ei ole syöpää. Syöpään sairastuneen tukihoitoon kuuluu myös oleellisesti mm. riittävän proteiinin ja energian saannin turvaaminen.

Liikunta

Liikunta tehostaa elimistön puolustusmekanismien toimintaa ja vaikuttaa elimistön rasvakudoksen määrään. Liikunnalla on merkitystä erityisesti rintasyövän, paksusuolen syövän, kohdunrungon syövän, eturauhasen syövän, munasarjasyövän ja keuhkosyövän ehkäisyssä.

Suositusten mukaan 18-64-vuotiaille suositellaan kohtuukuormitteista liikuntaa, esimerkiksi reipasta kävelyä ainakin 2,5 tuntia viikossa. Istuminen ei varsinaisesti aiheuta syöpää, mutta se on yhteydessä ylipainoon ja moniin sairauksiin, jotka puolestaan lisäävät syöpäriskiä.

Jos esimerkiksi teet istumatyötä, pidä taukoja ja mieti voisitko tehdä osan työstä seisten. Istumatyölle on hyvä hakea vastapainoa liikkumalla vapaa-aikana enemmän.

Nautintoaineet

Nautintoaineista tupakka suurentaa syöpäriskiä huomattavasti: peräti 90 % keuhkosyövistä johtuu tupakasta. Myös altistuminen ympäristön tupakansavulle eli passiivinen tupakointi suurentaa keuhkosyövän vaaraa. Arvioidaan, että passiivinen tupakointi aiheuttaa noin 10-50 keuhkosyöpätapausta joka vuosi.

Alkoholin on arvioitu aiheuttavan Suomessa noin 4 % kaikista syövistä. Alkoholilla on merkittävä riski mm. seuraavien syöpien aiheuttajana: suuontelosyöpä-, nielun-, kurkunpään-, ruokatorven levyepiteelin syöpä, maksasyöpä, suolistosyöpä ja naisilla haimasyöpä. Runsas alkoholinkäyttö lisää myös muita terveyshaittoja.

Voit pienentää omaa syöpäriskiäsi vähentämällä tai lopettamalla tupakanpolton ja käyttämällä kohtuullisesti alkoholia. Päihdelinkin sivuita voit tarkistaa alkoholinkäyttösuositukset ja arvioida omaa alkoholinkäyttöäsi.

Seksuaalikäyttäytyminen

Esimerkiksi sukupuolikumppaneiden määrällä on vaikutusta todennäköisyyteen saada papilloomavirus (HPV-infektio), joka aiheuttaa kohdunkaulan syöpää. Suurin osa HPV-infektioista paranee itsestään, mutta pysyvänä HPV-infektio aiheuttaa kohdunkaulansyövän esiasteita ja syöpää.

Ehkäisyvalmisteilla ja vaihdevuosien hormonilääkityksillä on todettu olevan vaikutusta syöpäriskiin. Ehkäisytabletit suojaavat munasarja- ja kohdunrungon syövältä. Hormonikorvaushoitoa saavilta naisilta puolestaan on diagnosoitu enemmän rintasyöpiä ja kohdunrungon syöpiä. Nuorena synnyttäminen, imetys ja useamman lapsen hankkiminen puolestaan suojaavat rintasyövältä.

Syöpäseulonnat ja rokotusohjelmat

Suomessa kuntien velvoitteena on järjestää asukkailleen maksuttomia syöpäseulontoja, kuten kohdunkaulasyövän seulonta ja mammografia-tutkimukset. Osallistu säännöllisesti syöpäseulontoihin.  Lue lisää syöpäseulonnoista.

Osallistu kansallisiin rokotusohjelmiin. Syöpäriskiä ajatellen tärkeitä ovat papilloomavirusrokote, joka kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan. Se on tärkeä kohdunkaulasyövän ennaltaehkäisyssä.

Hepatiitti B-rokote suojaa hepatiitti B virusta vastaan, joka aiheuttaa pahimmillaan kroonisen maksatulehduksen ja johtaa maksasyöpään.

Aurinko

Ihon toistuva palaminen altistaa ihovaurioille, jotka voivat iän myötä aiheuttaa ongelmia. Vaaleaihoisimmat, punatukkaiset ja pisamaiset palavat herkimmin. On erityisen tärkeää suojata lapset ja nuoret, sillä heidän ihonsa on ohuempi ja herkempi auringon vaikutuksille. Liiallista auringossa oleskelua tulee välttää ja auringolta on hyvä suojautua esimerkiksi suojavoitein. Tarkkaile ihomuutoksia ja luomia, ota tarvittaessa yhteys lääkäriin mikäli olet huolissasi.

 

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta

Ajanvaraus

010 773 2000

ma-to 8-18, pe 8-16

Yhteydenottopyyntö