Eturauhanen voi oirehtia monin tavoin. Virtsaamisen heikkous tai katkonaisuus, tihentynyt virtsaamistarve tai esimerkiksi kivut virtsatessa ovat tyypillisiä oireita, jotka tulisi selvittää. Samoin veren esiintyminen virtsassa tai ongelmat rakon tyhjentymisessä ovat merkkejä miestä haittaavista eturauhasvaivoista, jotka tulisi tutkia asiantuntijan kanssa.

Hankalia eturauhasvaivoista tekee se, että samat oireet saattavat viitata sekä vakavaan eturauhassyöpään että esimerkiksi hyvänlaatuiseen eturauhasen liikakasvuun. Eturauhassyövän varhaisvaihe on usein vähäoireinen tai jopa oireeton, ja oireet saattavat muistuttaa eturauhasen liikakasvun oireistoa. Eturauhassyöpää voi myös esiintyä liikakasvun kanssa yhtä aikaa.

Docrateen Eturauhassyöpäklinikassa eturauhasvaivojen tutkimiseen on käytössä erinomaiset laitteet ja ennen kaikkea kokenut hoitotiimi. Pystymme kartoittamaan eturauhasen tilanteen ja suunnittelemaan henkilökohtaisen, juuri teille parhaan tavan hoitaa eturauhastasi. Lue lisää eturauhassyövän diagnostiikasta.

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

Eturauhanen saavuttaa normaalikokonsa murrosikään mennessä, mutta se saattaa lähteä kasvamaan uudestaan keski-iän ohittaneilla miehillä. Syitä ei täysin tunneta, mutta hormonaaliset muutokset ilmeisesti aikaansaavat kasvua. Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on yleinen vaiva ikääntyvillä miehillä, sillä siitä arvellaan kärsivän jopa 80% yli 60-vuotiaista miehistä. Eturauhanen voi suurentua myös ilman oireita. Tyypillisesti liikakasvu aiheuttaa tiheävirtsaisuutta, yövirtsaamistarvetta sekä äkkinäistä tarvetta päästä vessaan. Myös virtsaamisen käynnistämisen vaikeutuminen, ylimääräinen ponnistelujen tarve virtsaamisen aikana sekä virtsasuihkun heikkous ovat tyypillisiä oireita. Pahimmillaan voi kehittyä virtsaumpitilanne.

Docrateen Eturauhassyöpäklinikalla kokeneet urologit selvittävät vuosien kokemuksella liikakasvuongelmien luonteen sekä jokaiselle sopivimmat hoitomuodot. Eturauhasen liikakasvun oireita voidaan kartoittaa kyselykaavakkeella. Urologi määrittää vastaanottokäynnillä tarvittaessa laboratoriotutkimuksia, ultraäänitutkimuksia sekä virtsanmittaustutkimuksia.

Eturauhastulehdus eli prostatiitti

Eturauhastulehdus eli prostatiitti tai sen epäily on yleinen syy hakeutua urologin vastaanotolle. Tyypillisiä oireita voivat olla kipu alapäässä (välilihassa, kiveksissä, nivusissa) ja lantiossa sekä virtsaamisvaivat. Kylmä pahentaa usein oireita. Miehen eturauhastulehdus voi olla äkillinen tai pitkäaikainen eli krooninen, ja äkillinen tulehdus voi myös muuttua krooniseksi. Kroonisessa tulehduksessa oireina ovat erilaiset virtsaamisvaikeudet, kirvely sekä epämääräiset kivut esim. alavatsalla. Joillakin siemensyöksy tai istuminen aiheuttaa kipua.

Virtsaamisvaikeudet

Virtsaamisongelmat on usein vaiettu vaiva miesten kesken. Niihin saatetaan tavallaan tottua ja vaivat pahenevat huomaamatta pikkuhiljaa vuosien mittaan – kunnes tilanne saattaa kehittyä huonommaksi, virtsaaminen olla kovin tiheää tai kivuliasta haitaten miehen elämänlaatua selvästi.

Virtsaamisen liittyvät vaivat voidaan jakaa kahteen ryhmään: virtsan pidätysvaivoihin (äkillinen virtsaamistarve, tihentynyt tarve, yövirtsaamistarve) sekä virtsarakon tyhjentämisvaivat (virtsaamisen aloitusvaikeudet, heikentynyt suihku, rakon tyhjentymättömyys kokonaan).

Jos tunnistatte itsessänne näitä oireita ja virtsaaminen alkaa haitata elämäänne, rakko ei tyhjene kokonaan tai joudutte käymään vessassa jatkuvasti, ottakaa yhteyttä Docrates Eturauhassyöpäklinikan asiantuntijoihin. Yhdessä selvitämme mistä on kyse ja etsimme parhaan mahdollisen avun juuri teille. Urologi määrittää vastaanottokäynnillä tarvittaessa laboratoriotutkimuksia, ultraäänitutkimuksia sekä virtsanmittaustutkimuksia.

Miksi valita Docrates Syöpäsairaala?

  • Nopeus: syöpälääkärille ja hoitoon viikossa, myös epidemia-aikana
  • Korkeatasoinen hoito: laitteet ja syövänhoidon osaajat huipputasoa
  • Yksilöllisyys: omalääkäri ja oma hoitotiimi
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta

Ajanvaraus

010 773 2000

ma-to 8-18, pe 8-16

Yhteydenottopyyntö